Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως η δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων δεν επηρεάζουν τα παζάρια.

«H διάταξη που φέρνουμε στο νομοσχέδιο για την δυνατότητα να λειτουργούν καταστήματα την Κυριακή αφορά μόνο σε δήμους, σε κοινότητες, σε ενότητες έως 5.000 κατοίκων και αυτό δεν επηρεάζει τα κυριακάτικα παζάρια» διευκρίνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά την ακρόαση φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως «είναι προφανές ότι κυριακάτικο παζάρι σε περιοχή έως 5.000 κατοίκων δεν υφίσταται» καθώς όπως είπε «τα παζάρια οργανώνονται σε περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό, συνεπώς εκεί που οργανώνεται αυτού του είδους το υπαίθριο εμπόριο δεν θα υπάρχουν ανοικτά καταστήματα την Κυριακή που θα ήταν πράγματι κώλυμα».

Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ακούγοντας τις παρατηρήσεις του προέδρου της Πανελλαδικής Επαγγελματικής Ένωσης Υπαίθριων, Πλανόδιων Μικροπωλητών και Λιανεμπόρων, Πέτρου Χατζίρη πως με την προσθήκη του άρθρου 2Α στο νομοσχέδιο «θα κλείσουν παζάρια λόγω αυτής της ρυθμίσεως».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «είναι προφανώς λανθασμένη αυτή η εκτίμηση. Η ρύθμιση αυτή είναι αδιάφορη γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις υπαίθριες αγορές καθώς δεν υπάρχουν τέτοιου είδους παζάρια σε τέτοιες περιοχές που έχουν κάτω από 5.000 κατοίκους πληθυσμό».

Οι ενστάσεις από τον πρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕ

Στις ενστάσεις του προέδρου της ΓΕΣΕΒΕ, Γιώργου Καββαθά ότι «το υπουργείο επιλέγει να επεκτείνει το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές οι τοπικές αγορές μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες, έχουν ρυθμίσει τα του οίκου τους, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε περιοχής και δεν μπορεί να ανοίγουμε ένα παραθυράκι και να ορίζουμε όλη τη χώρα συλλήβδην τουριστικό προορισμό» υποστηρίζοντας πως η απόφαση του περασμένου Μαρτίου να επιτραπεί η λειτουργία τις Κυριακές στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και στο κέντρο των Σπάτων είχε ως συνέπεια να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης του ζήτησε εάν «έχει η ΓΕΣΕΒΕ να καταθέσει κάποια σχετική μελέτη που να δείχνει πόσα καταστήματα έκλεισαν στα Σπάτα, λόγω του ότι λειτουργεί το MacArthrur Glen την Κυριακή».

Ο υπουργός είπε: «Ισχυρίζομαι, γιατί το έχω ψάξει, ότι όχι μόνο δεν έχει κλείσει κανένα κατάστημα, από το Μάρτιο και μετά λόγω του το MacArthrur Glen αλλά αντιθέτως με έχουν «πιάσει» πάρα πολλά καταστήματα εστίασης της περιοχής των Σπάτων και μου είπαν ότι αναγεννήθηκε η περιοχή τις Κυριακές από τον κόσμο που πηγαίνει και γυρνάει μετά και τρώει στις γύρω ταβέρνες και τα καταστήματα».

«Δεν καταλαβαίνω άλλο αυτή τη νοοτροπία να μείνει η Ελλάδα το γαλατικό χωριό»

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «μπορώ να σας φέρω τους δείκτες των εστιατορίων, γύρω από το MacArthrur Glen, που διπλασιάστηκαν» και σημείωσε ότι «όλα τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν ότι ακόμα και το έτος 2020 έχουν ανοίξει περισσότερα καταστήματα από ότι έκλεισαν. Πλέον, υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή και οι πολίτες μπορούν να μπούνε τώρα στο ΓΕΜΗ να δουν ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα».

Στην γενικότερη συζήτηση που τέθηκε κατά πόσο τα μεγάλα πολυκαταστήματα πλήττουν τις μικρές και τις ΜμΕ του λιανεμπορίου, ο υπουργός ανέφερε πως «τίθεται ένα θέμα για το εάν θα πρέπει εν γένει, να υπάρχουν τέτοιου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα. Προφανώς και θα υπάρχουν, όπως υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Εγώ είμαι εκπρόσωπος μικρής επιχείρησης από τα πολύ νεανικά μου χρόνια. Θεωρώ τελείως φοβική και λανθασμένη την αντίδραση όσων άκουσα σήμερα προφανώς να σταματήσουν την αναπόφευκτη εξέλιξη του εμπορίου παγκοσμίως. Θα υπάρχουν Mall, θα υπάρχουν McArthrur Glen, θα υπάρχουν πολυκαταστήματα, όπως υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη και οι μικρότερες επιχειρήσεις μαθαίνουν ανταγωνιστικά να επιβιώνουν, να υπάρχουν και να εξελίσσονται παράλληλα με αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν καταλαβαίνω άλλο αυτή τη νοοτροπία να μείνει η Ελλάδα το γαλατικό χωριό».

Πηγή: newsbeast.gr