Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια φιλική χώρα για επενδύσεις, τόνισε ότι το κλίμα συνεργασίας για την υλοποίηση συμφωνιών και projects που έχουν Ελλάδα και Σαουδική Αραβία «είναι υποδειγματικό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες αποστολές». «Πρόκειται να κάνουμε πολλά πράγματα στο μέλλον μαζί» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε το ενδιαφέρον από την πλευρά της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας «για να επεκτείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως στον αγροτικό τομέα και την ασφάλεια των τροφίμων, στον τουρισμό, στο Real Estate, στη βιομηχανία, στα ναυτιλιακά αλλά και στην ψηφιακή τεχνολογία».

Ειδικά για την ψηφιακή τεχνολογία ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων (data center) στη νότια Ευρώπη».

«Όταν αναλάβαμε το υπουργείο με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, η χώρα μας βρισκόταν στη χαμηλότερη θέση, σχεδόν στο μηδέν, όσον αφορά στις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Τρία χρόνια μετά, η Pfizer εγκαινίασε digital hub στη Θεσσαλονίκη και από 200 θέσεις εργασίας έφθασαν στις 700 και σύντομα τις 1.000. Ακολούθησαν η Digital Realty, η Microsoft, η Amazon Web Services, η Google, η Meta (Facebook) και πολλοί άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί που επιλέγουν πλέον την Ελλάδα λόγω γεωπολιτικής θέσης, πολιτικής σταθερότητας και υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού» δήλωσε.

«Μπορούμε, η Ελλάδα από τη μία πλευρά και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από την άλλη, να γίνουμε ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών. Αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον» επεσήμανε κλείνοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιερρακάκης: Εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

Κυριάκος Πιερρακάκης

Την ανταλλαγή καλών πρακτικών, μηχανισμών αλλά και γνώσεων σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, την ενδυνάμωση των σχέσεων και την επέκταση της συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία σε ζητήματα τηλεπικοινωνίων, μικροδορυφόρων, τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

«Εργαζόμαστε να εμβαθύνουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και να βρούμε συγκεκριμένα νέα project που μπορούμε να προχωρήσουμε» επεσήμανε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» δίνει την δυνατότητα για επέκταση των διμερών σχέσεων για θέματα τεχνολογίας, καθώς «μπορούμε να μάθουμε από κοινού».

Ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στην πορεία και την εξέλιξη των πρωτοβουλιών και ενεργειών του υπουργείου τα τελευταία 3 χρόνια κάνοντας λόγο για το όραμα του πρωθυπουργού να καταστήσει την Ελλάδα 100% ψηφιακό κράτος.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, το gov.gr που φιλοξενεί περίπου 1400 υπηρεσίες «ξεκινώντας με 504, ενώ μόλις πέρυσι το 2021 είχαμε 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές όταν το 2018 ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών έφτανε το 8,8 εκατομμύρια» τονίζοντας την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, των Ελλήνων πολιτών που χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η πανδημία ώστε να «γίνουμε πιο γρήγοροι, πιο ευέλικτοι» για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχία του συστήματος εμβολιασμού κατά του Covid 19.

Έκανε λόγο για ευρεία αποδοχή αυτής της πολιτικής από τους Έλληνες «αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή» εστιάζοντας σε μια πολιτική που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών από το Δημόσιο, μετατρέποντάς το ψηφιακό και πιο φιλικό «επιλύοντας τα προβλήματα πιο γρήγορα». Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος και project για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στην Ψηφιακή Βίβλο που προβλέπει επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για μεγάλα και μικρά έργα.

Πηγή: newsbeast.gr