Στη Γερμανία δικάζεται η 97χρονη Ίρμγκαρντ Φύρχνερ που είχε υπάρξει γραμματέας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάφχοφ που βρίσκονταν στην Πολωνία και στο δικαστήριο εμφανίστηκε μετανιωμένη.

«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν. Μετανιώνω που βρέθηκα στο Στάφχοφ εκείνη την εποχή. Μόνο αυτά έχω να πω», είπε χαρακτηριστικά, καθώς κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες, με τη δίκη της να είναι σε εξέλιξη από το 2021.

Η απόφαση του δικαστηρίου λοιπόν, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ στις 22 Νοεμβρίου η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στην πρώην γραμματέα ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Σημειώνεται, ότι η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η κατηγορουμένη το… έσκασε την ίδια ημέρα. Αντί να εμφανιστεί στο δικαστήριο, πήρε ταξί από το σπίτι της και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας. Εκεί τη βρήκαν λίγες ώρες αργότερα.

Σε ηλικία 18-19 ετών, η Φύρχνερ εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Πάουλ Βέρνερ Χόπε και η θέση της ήταν «ουσιώδους σημασίας» για το απάνθρωπο σύστημα που επικρατούσε στο Στάτχοφ, σύμφωνα με την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν.

Στο Στάτχοφ, κοντά στο Γκντανσκ, εξοντώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί αντιστασιακοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Πηγή: newsbeast.gr