Ο διακεκριμένος επιδημιολόγος και συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τον κορονοϊό, ο Καρλ Λάουτερμπαχ θα είναι ο νέος, ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα (6/12) οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το μεγαλύτερο κόμμα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ειδικότερα, ο Λάουτερμπαχ, βουλευτής του SPD, έχει κερδίσει τους τελευταίους μήνες δημοσιότητα ως ειδικός στην πανδημία και έχει γίνει γνωστός για τις εκκλήσεις του προς τους Γερμανούς να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα εξέφρασε την αγανάκτησή του όταν 50.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου. «Σε κανέναν αγώνα δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5.000 θεατές», είχε τονίσει ο Λάουερμπαχ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πριν την ανακοίνωση για τον διορισμό του στη θέση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας, ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Λάουτερμπαχ.

Ο Ζέντερ, ο οποίος επίσης ακολουθεί σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς περιορισμούς και έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της covid-19, δήλωσε ότι η Γερμανία έχει ανάγκη από έναν υπουργό Υγείας που να έχει γνώση του αντικειμένου.

«Πιστεύω ότι ο Λάουτερμπαχ μπορεί να το κάνει αυτό», σχολίασε ο Ζέντερ χθες μιλώντας σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, ενώ πρόσθεσε ότι θα χαιρέτιζε τον διορισμό του επιδημιολόγου στο υπουργείο Υγείας.

Γερμανία: Τα στελέχη του SPD που αναλαμβάνουν υπουργείο

Παράλληλα, το SPD ανακοίνωσε και τα υπόλοιπα στελέχη, πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, τα οποία θα αναλάβουν υπουργικό πόστο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Η Νάνσι Φέζερ, μέχρι τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Έσσης, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Κριστίνε Λάμπρεχτ, μέχρι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία είχε αναλάβει τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Οικογένειας μετά την αποχώρηση της Φραντσίσκα Γκίφαϊ για τον Δήμο του Βερολίνου, θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας. Η μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας και η Κλάρα Σμιτ θα είναι επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Δόμησης, το οποίο θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών, σύμφωνα με την Προγραμματική Συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Ο Χουμπέρτους Χάιλ παραμένει υπουργός Εργασίας και θα χειριστεί πρώτα από όλα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, με τον Βόλφγκανγκ Σμιτ, στενό συνεργάτη του νέου Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, να τον ακολουθεί και στην Καγκελαρία ως προσωπάρχης, με τον βαθμό του υπουργού.

Πηγή: newsbeast.gr