Πολιτικοί στη Γερμανία απ’ όλο το πολιτικό φάσμα θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για τις στενές σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και για το γεγονός ότι τον υποστηρίζει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σρέντερ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 ως το 2005, ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της γιγάντιας ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Rosneft και είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της εταιρείας του πετρελαιαγωγού Nord Stream, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο DPA.

Ο πρώην καγκελάριος δεν έχει επικρίνει τον Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές.

Με φόντο τη στάση του αυτή, ο Σρέντερ «πρέπει να περιληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος αυτών που κερδοσκοπούν χάρη στον Πούτιν», όπως δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt ο Μόριτς Κέρνερ, κορυφαίο μέλος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ο πρώην καγκελάριος είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος του Πούτιν στη Γερμανία, πρόσθεσε.

Ο Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις στον Σρέντερ.

«Το γεγονός ότι ο Σρέντερ εξακολουθεί να μην αποστασιοποιείται από τον Πούτιν και τη Ρωσία δείχνει μόνο πόσο βαθιά είναι στην υπηρεσία του Πούτιν», δήλωσε.

Και ο Ράινχαρντ Μπιτικόφερ, των Πρασίνων, ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις στον Σρέντερ και σε άλλους ευρωπαίους πρώην πολιτικούς «που έχουν πουληθεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Αξίζει να αναφερθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times, ο Σρέντερ υπερασπίστηκε τον επικεφαλής του Κρεμλίνου έναντι κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου λέγοντας οτι η διαταγή για μαζικούς φόνους δόθηκε πιθανόν από κατώτερους αξιωματούχους και όχι από τον Πούτιν.

Πηγή: newsbeast.gr