Η Γερμανία προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξετάζει το σχέδιο να κλείσουν στη χώρα όσα εργοστάσια λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι ταυτόχρονα εξετάζεται η επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι σχετική νομοθεσία, με ισχύ έως το τέλος Μαρτίου του 2024, προβλέπει διάφορα μέτρα σε περίπτωση «έλλειψης αερίου», μεταξύ των οποίων και η παράταση για έξι μήνες της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα.

Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ως ιδιαίτερα ασύμφορα οικονομικά και προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα αερίου για να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Η ρύθμιση αφορά εργοστάσια ισχύος 2,1 GW τα οποία επρόκειτο να κλείσουν τον Οκτώβριο και άλλα ισχύος 0,5 GW που θα έκλειναν το 2023.

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί. «Πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά, έως το 2030. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ στην παρούσα κρίση», δήλωσε

Πηγή: newsbeast.gr