Κατά του ντάμπλινγκ στις τιμές των τροφίμων τάχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας Τζεμ Έτσντεμιρ, ζητώντας παράλληλα να αυξηθούν οι τιμές, προκειμένου, όπως είπε, οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία των τροφίμων.

«Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι ένα καλό λάδι κινητήρα είναι πιο σημαντικό για εμάς από ένα καλό λάδι για τη σαλάτα», δήλωσε ο κ. Έτσντεμιρ στην BILD σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα είδη διατροφής δεν πρέπει να εξελιχθούν σε αγαθά πολυτελείας, «αλλά οι τιμές πρέπει να εκφράζουν πιο ξεκάθαρα την οικολογική πραγματικότητα».

Ο πολιτικός των Πρασίνων δήλωσε ακόμη ότι σχεδιάζει αυστηρότερους όρους για τα τρόφιμα, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των καταναλωτών σε πιο υγιεινά τρόφιμα. «Η διατροφή της Γερμανίας είναι γενικά πολύ ανθυγιεινή. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι», επισήμανε. «Η αιτία είναι η υπερβολική ζάχαρη, τα λίπη και το αλάτι, ειδικά στα έτοιμα φαγητά», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι οι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει κατά το παρελθόν να πείσουν τη βιομηχανία τροφίμων για αλλαγές, αλλά μόνο σε οικειοθελή βάση. «Αυτό τελείωσε τώρα. Με εμένα θα υπάρξουν δεσμευτικοί στόχοι για μείωση», τόνισε.

Σκοπεύει να επεκτείνει την έκταση των βιολογικών καλλιεργειών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη ότι σκοπεύει να επεκτείνει την έκταση των βιολογικών καλλιεργειών έως το 2030 από 10% σε 30% και προανήγγειλε ότι θα αξιοποιηθεί «η αγοραστική δύναμη του κράτους», με την εστίαση σε δομές του Δημοσίου να στρέφεται περισσότερο στα τοπικά και βιολογικά προϊόντα.

Ο κ. Έτσντεμιρ θέλει ακόμη να περιοριστεί ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται στη Γερμανία. «Θα ήταν καλύτερα να έχουμε λιγότερα ζώα και να τα έχουμε σε καλύτερες συνθήκες», είπε και έκανε λόγο για αύξηση των σχετικών ελέγχων. Επιπλέον, όπως είπε, «θέλουμε να δημιουργήσουμε το νομικό πλαίσιο προκειμένου να παρακολουθούμε με κάμερες τα μεγάλα σφαγεία».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τζεμ Έτσντεμιρ αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που διαπιστώνει μεταξύ των γεωργών για την καλλιέργεια κάνναβης, ενόψει της υπό όρους αποποινικοποίησής της, η οποία σχεδιάζεται από την κυβέρνηση.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του

Κληθείς να εξηγήσει τις δηλώσεις του υπουργού σχετικά με τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μίχαελ Χάουκ ανέφερε ότι η γεωργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα αξίας για τις αγροτικές περιοχές της χώρας και προκειμένου να παραμείνει έτσι, οι αγρότες στη Γερμανία θα πρέπει να κερδίζουν χρήματα με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος και με την καλή διαβίωση των ζώων. «Η γεωργία πρέπει να γίνει αξιόπιστος πυλώνας εισοδήματος των αγροτών», τόνισε ο κ. Χάουκ και πρόσθεσε ότι οι φθηνές τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα οδηγούν σε καταστροφή των ζώων και της αγροτικής παραγωγής στο εσωτερικό.

Πηγή: newsbeast.gr