«Με τα στοιχεία που διαθέτουμε επιμένουμε ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών ανέρχονται στα 1,4 δις. Είναι αναγκαίο να δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία αλλά και η μεθοδολογία βάσει της οποίας εκτιμώνται τα υπερκέρδη, τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Real Fm.

Στη συνέχεια η κα. Γεροβασίλη τόνισε: «Είναι τοις πάσι γνωστό πως η λογιστική τέχνη αποτελεί σανίδα σωτηρίας σε περιόδους τόσο βαθιάς κρίσης. Ως εκ τούτου, η δημοσιοποίηση στοιχείων και μεθοδολογίας από την ανεξάρτητη ΡΑΕ θα επέτρεπε στους πολίτες να δουν την πραγματικότητα και να κατανοήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης  ως προς την ανάσχεση της αισχροκέρδειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Real Fm.

Πρόσθεσε δε, πως «αναμένεται εξάλλου και η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή την Πέμπτη κατόπιν αιτήματός μας,  όπου η ΡΑΕ καλείται να ενημερώσει και  να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις της». Και συνέχισε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης τα χαρακτηρίζουμε πολιτική απάτη.

Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι 280 εκ θα δοθούν σε 4,2 εκ καταναλωτές για τα αναδρομικά. Είπε επίσης ότι θα δοθούν έως 600 ευρώ. Από τις διαιρέσεις  δεν προκύπτει όμως τα πραγματικά νούμερα θα αποκαλυφθούν στους λογαριασμούς του καθενός. Υπάρχει η ουσία και υπάρχει και η επικοινωνία. Τα μέτρα είναι πολύ λίγα και πολύ αργά. Η απάτη όπως και ο διάβολος δεν εμφανίζονται στα διαγγέλματα. Κρύβονται στις λεπτομέρειες. Στα ψιλά γράμματα των προϋποθέσεων των ορίων κ.λπ. Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ εκχωρήθηκε στους ιδιώτες και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Ως δημόσιος οργανισμός κοινής ωφέλειας θα είχε ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας. Τουναντίον σήμερα πρωταγωνιστεί στο καρτέλ ενέργειας και αυξάνει τα έξοδά της με προκλητικό τρόπο αυξάνοντας τις αμοιβές του προέδρου (1000 ευρώ / μέρα) και των golden boys (4.000-8.000 / μήνα).

Αναφορικά με το ράλι των τιμών στα καύσιμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Και εδώ η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί παραμένουν θεατές. Έχουμε προτείνει παρεμβάσεις όπως την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα που αποτελεί και πρόταση της Κομισιόν, το οποίο όμως αρνείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Μετακυλίει την κρίση στους καταναλωτές. Ενώ θα έπρεπε και να αποσυνδέσει την τιμή της ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου και να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και να παρέμβει στους μηχανισμούς  αύξησης του κόστους της ενέργειας. Αντιθέτως μιλά για επιδοτήσεις οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο  από το να ανατροφοδοτούνται τα υπερκέρδη από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Για τη δε αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που συζητιέται στη Βουλή, η κ. Γεροβασίλη είπε πως «εμείς δεν θα συναινέσουμε σε μία αμυντική συμφωνία η οποία εγκλωβίζει την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας και την καθιστά έρμαιο των εξελίξεων Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης αρνήθηκε να ακολουθήσει την πάγια τακτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων πολλές δεκαετίες τώρα σύμφωνα με την οποία κλείνονταν συμφωνίες με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (1-2 έτη) επιτρέποντας στη χώρα την διαπραγμάτευση και διασφάλιση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων; Ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα.Σε μία περίοδο με πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, με οξυμμένες τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, με τη συγκεκριμένη χώρα να έχει αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο και δεν είναι απομονωμένη όπως εκτιμούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αναβαθμισμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, με αγορά F 16 για να απειλούν το Αιγαίο, εμείς κλείνουμε συμφωνίες επ αόριστον, χωρίς ανταλλάγματα. Το λιγότερο που περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ να ζητήσει να μη δοθούν F16 στην Τουρκία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα συναινέσει σε αυτή την επιζήμια για τη χώρα συμφωνία.

Τέλος, αναφερόμενη στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, είπε πως «ησυμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής 15 Μαΐου να δράσει ως καταλύτης πολιτικής αλλαγής. Την Κυριακή εκλέγεται η ηγεσία του κόμματος (Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή) αδιαμεσολάβητα από τα μέλη. Διεκδικούμε να δημιουργήσουμε ένα, σύγχρονο ανοιχτό μαζικό κόμμα με μεγαλύτερη κοινωνική απεύθυνση, με ενεργά μέλη αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και την κρίση του κομματικού μοντέλου που υπάρχει διεθνώς και στη χώρα μας. Ανεβάζουμε τον πήχυ. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να αναγνωρίσουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον εγγυητή της κοινωνικής ευημερίας των πολλών».

Πηγή: newsbeast.gr