«Η Τουρκία βεβαίως και απέσυρε το βέτο που είχε θέσει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και βεβαίως συμφώνησε εφόσον διεκδίκησε και κέρδισε τους δικούς της όρους. Είχαμε πει εξ αρχής ότι οι όροι της ένταξης των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά τα ελληνικά συμφέροντα. Δυστυχώς όμως, τα επηρεάζουν. Και το δυστυχέστερο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να διαβάζει λανθασμένα και τη δυναμική και τις εξελίξεις» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Ερντογαν κέρδισε την άρση του εμπάργκο όπλων από τις δύο χώρες οι οποίες στέκονταν σταθερά αντίθετες στον εξοπλισμό της Τουρκίας. Επιπροσθέτως δε απελευθερώθηκαν όλες οι χώρες της Ευρώπης να εξοπλίζουν την Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις στο Αιγαίο, να απειλεί τη χώρα και να επιχειρεί να γκριζάρει ζώνες αναλόγως με τις διαθέσεις του και σύμφωνα με την αναθεωρητική του πρακτική. Ο Ερντογάν απέσπασε βεβαίως άλλη μία δήλωση των ΗΠΑ για τα F16. Οι λεκτικές διατυπώσεις των ΗΠΑ περί αναγκαίας ηρεμίας στο Αιγαίο και έχουν ξαναειπωθεί και σίγουρα δεν αρκούν. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο πολιτικός μίας χώρας που παραβιάζει το εθνικό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο και μίας χώρας παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κέρδισε το δικαίωμα να ορίζει ποιος είναι τρομοκράτης και να ζητά και την έκδοσή τους.»

Στην παρέμβαση του συνομιλητή της και βουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ρουσόπουλου ότι ο Ερντογάν ζητά και από την δική μας χώρα την έκδοση τούρκων αλλά δεν το κάνουμε, ως εκ τούτου αυτά λέγονται αλλά δεν γίνονται, η Όλγα Γεροβασίλη αφενός του υπενθύμισε ότι αυτό δεν το υπέγραψε η ΝΔ και αφετέρου τόνισε ότι οι συμφωνίες είναι ένα πλαίσιο δέσμευσης με συγκεκριμένα σημεία και σίγουρα δεν υπογράφονται με την λογική «εντάξει μωρέ τι έγινε».

Σύμφωνα με τη βουλευτή Άρτας, «ο Ερντογάν συνεχώς κερδίζει έδαφος. Όταν υπάρχει μία επιθετική πολιτική η οποία έχει οξυνθεί τα δύο τελευταία χρόνια, όταν η Τουρκία, αναβαθμίζει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή, ειδικά μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι έκανε η κυβέρνηση για να αποτρέψει κάποια από αυτές τις εξελίξεις; Έστω και σε λεκτικό επίπεδο; Ακολούθησε ενεργητική και επιθετική αν χρειαστεί διπλωματία; Ή θα συνεχίζει ως πρόθυμη να τα δώσει όλα; Υπάρχει στρατηγική στα εθνικά θέματα; Και στ΄ αλήθεια στη Σύνοδο Κορυφής για τα όσα διημείφθησαν εκεί και για τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός πρόκειται να κάνει μία επίσημη ενημέρωση; Ή θα τα μαθαίνουμε από διαρροές; Διότι υποχρέωσή του θα ήταν να έρθει εδώ και να μας ενημερώσει».

Αναρωτήθηκε δε, «πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση; Διότι ο Ερντογάν γνωρίζουμε που το πάει και βλέπουμε και πώς κινείται. Υπάρχει συνοχή στις κινήσεις της; Θα υπήρχε μόνον εάν διέθετε στρατηγική. Και στρατηγική δεν σημαίνει σίγουρα μπαλώματα. Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι υπέρτατης σημασίας και θα έπρεπε να εντάσσεται σε σχέδιο. Διότι το αίτημα για τα F35 αυτή τη στιγμή μπαλώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να αποτρέψει τον εξοπλισμό με F16 της Τουρκίας. Κανένα ισχυρό όπλο όπως τα F35 δεν θα καλύψει την έλλειψη στρατηγικής και την αδυναμία άσκησης πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Να θυμίσω τέλος, ότι μόλις χθες έγινε brand το Τουρκικό Αιγαίο (Turkaegean)».

Η κ. Γεροβασίλη κατέληξε λέγοντας πως «η χώρα μας μονίμως δίνει χωρίς να κερδίζει τίποτα! Εάν η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να διεκδικεί την αναβάθμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή και να υπερασπίζεται επί της ουσίας τα συμφέροντά της βάσει στρατηγικής ας περιοριστεί στις περικεφαλαίες και στις εξάρσεις πατριωτισμού όπως τόσο καλά γνωρίζει να κάνει όπως θυμόμαστε από την αντίδρασή της στη συμφωνία των Πρεσπών η οποία ήταν γεωπολιτική και διπλωματική νίκη της χώρας μας και ήττα της τουρκικής πολιτικής στα Βαλκάνια».

Πηγή: newsbeast.gr