Στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην ελληνική οικονομία και στην οικονομία της ευρωζώνης αναφέρθηκε μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και όλα τα σενάρια εξαρτώνται από το τι θα γίνει στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, «η Δύση αποφάσισε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δίκαιου και της Δημοκρατίας είναι πάνω από όλα, άρα έβαλε κυρώσεις που θιγούν και τους ίδιους πολίτες της Δύσης».

Η ρωσική οικονομική ισχύς

Ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία είναι μεν πολύ μεγάλη χώρα, αλλά δεν είναι μεγάλη οικονομική δύναμη, είναι κάτω από το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή έχει επί παραδείγματι το μέγεθος της οικονομίας της Ισπανίας.

«Η δίκη μας εξάρτηση είναι πολύ χαμηλή από αγαθά και υπηρεσίες, αλλά η Ρωσία είναι γίγαντας στον τομέα της ενέργειας, παράγει πάνω από το 10 με 11% της παγκόσμιας ενέργειας… Κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας δε θα ταράξει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε αγαθά και υπηρεσίες, και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά σαφώς θα υπάρξει επίπτωση σημαντική στον τομέα της ενέργειας».

Αναφορικά στην Ελλάδα είπε ότι «εισάγουμε το 20% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και αν λάβετε υπόψη ότι τα 2/3 των ενεργειακών αναγκών μας εισάγονται, έχουμε μέση εξάρτηση».

«Οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από το ουκρανικό θα είναι μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,5% με την υπόθεση ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν γρήγορα. Το πολύ χειρότερο σενάριο προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2% -από 4,2% στο 2,2%- δηλαδή δεν βλέπουμε ύφεση. Τάσεις στασιμοπληθωριστικές ναι, αλλά ύφεση αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, δεν βλέπουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα διαιωνιστεί στο 2023 και 2024» διαβεβαίωσε.

«Η ΕΚΤ έχει ανοιχτή ομπρέλα για τα ελληνικά ομόλογα»

Η ΕΚΤ, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, δε θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα ούτε για την Ελλάδα ούτε για τις υπόλοιπες χώρες. «Αποφασίσαμε (ως ΔΣ της ΕΚΤ) να μειώσουμε τις καθαρές αγορές, αλλά δε θα μειώνεται ο ισολογισμός της ΕΚΤ, όταν σταματήσουν οι αγορές, θα υπάρχουν επαναγορές, επανεπενδύσεις» εξήγησε.

«Η ΕΚΤ έχει “ανοιχτή την ομπρέλα” για τα ελληνικά ομόλογα. Η νομισματική πολιτική είναι επεκτακτική, και θα είναι επεκτακτική για πολλούς μήνες ακόμα». Πρόσθεσε δε, ότι τo 2023 δεν θα ισχύσει ο κανόνας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να μειώνει κατά 1/20 το χρέος της. «Δε γνωρίζουμε αν θα ισχύει γενική χαλάρωση του κανόνα όπως μέχρι σήμερα» δήλωσε πάντως ο κ. Στουρνάρας.

«Πρέπει να κάνουμε προσεκτικά βήματα»

«Η κυβέρνηση έδωσε από τα μεγαλύτερα ποσά κατά της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυτό αντανακλάται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός νοικοκυριών επιχειρήσεων και το κράτος, έχουν σημαντικά αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό» τόνισε. «Δε βλέπω ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ. Πρέπει όμως, συμπλήρωσε, να κάνουμε προσεκτικά βήματα, όχι μεγάλα βήματα, έως ότου τελειώσει η κρίση αυτή. «Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας την συντεταγμένη ευρωπαϊκή στάση και στην οικονομία.

Πηγή: newsbeast.gr