Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας, επικαλούμενος εκατοντάδες υποθέσεις φερόμενης προδοσίας και συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα φαινόταν έτοιμη να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ζελένσκι είπε ότι περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι από την υπηρεσία ασφαλείας SBU και το γραφείο του εισαγγελέα εργάζονται κατά της Ουκρανίας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και 651 υποθέσεις προδοσίας και συνεργασίας έχουν ανοίξει εναντίον αξιωματούχων επιβολής του νόμου.

Οι απολύσεις την Κυριακή του Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας, και της γενικής εισαγγελέως Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία ηγήθηκε των προσπαθειών για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, και ο τεράστιος αριθμός υποθέσεων προδοσίας, αποκαλύπτουν τη μεγάλη πρόκληση της ρωσικής διείσδυσης καθώς το Κίεβο μάχεται τη Μόσχα σε αυτό που λέει ότι είναι ένας αγώνας για την επιβίωση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

«Μια τέτοια σειρά εγκλημάτων κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας του κράτους… θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα στους αρμόδιους ηγέτες», είπε ο Ζελένσκι. «Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις θα λάβει μια σωστή απάντηση».

Στη νυχτερινή του ομιλία προς το έθνος, ο Ζελένσκι σημείωσε την πρόσφατη σύλληψη ως υπόπτου για προδοσία του πρώην επικεφαλής της SBU που επέβλεπε την περιοχή της Κριμαίας, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και την οποία το Κίεβο και η Δύση εξακολουθούν να θεωρούν ως ουκρανική γη.

Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι είπε ότι απέλυσε τον ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας στην αρχή της εισβολής, μια απόφαση που είπε ότι τώρα έχει αποδειχθεί δικαιολογημένη.

«Έχουν συγκεντρωθεί επαρκή στοιχεία για να καταγγελθεί αυτό το άτομο ως ύποπτο για προδοσία. Όλες οι εγκληματικές του δραστηριότητες είναι τεκμηριωμένες», είπε.

Σημειώνεται πως ο Ζελένσκι, με εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας. Ο Ιβαν Μπακάνοφ, ο μέχρι χθες επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι. Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση αναρτήθηκε αρχικά στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Πηγή: newsbeast.gr