Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί επί Σοβιετικής Ένωσης να είχε βρεθεί στη φυλακή, όμως πλέον είναι ο επικεφαλής της διαβόητης μισθοφορικής ομάδας Wanger, η οποία σημειώνει τις περισσότερες επιτυχίες για τον ρωσικό στρατό στο πόλεμο της Ουκρανίας.

Εκμεταλλευόμενος αυτό το γεγονός, ορισμένες φορές ασκεί κριτική δημόσια στον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς όμως να χάνει την εύνοια του Ρώσου προέδρου, ενώ προσπαθεί να γιγαντώσει την οργάνωση του. Τώρα, επιδιώκει περισσότερη από την εύνοια του Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικώντας μια σπάνια νίκη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει την επιτυχία που σημείωσε αυτή την εβδομάδα η μισθοφορική του οργάνωση Wagner, εκδιώκοντας τις ουκρανικές δυνάμεις από την πόλη Σολεντάρ, μια κίνηση που αναζωογονεί τα ρωσικά σχέδια για την κατάληψη μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας μετά από πολλαπλές ήττες.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε σήμερα ότι επικράτησε, μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι οι δυνάμεις της διατηρούσαν τις θέσεις τους μετά από μια «καυτή» νύχτα μάχης. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.

Ο 61χρονος Πριγκόζιν, στον οποίο η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις και παρουσιάζεται ως φλογερός πατριώτης, πόζαρε με πολεμική εξάρτηση με τους άνδρες του σε ένα αλατωρυχείο βαθιά σε στοές της πόλης Σολεντάρ και δήλωσε ότι πολεμούν μόνοι τους, ισχυρισμός που διαψεύδεται από αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν αποδίδουν στις δυνάμεις του τα εύσημα που τους αναλογούν.

«Προσπαθούν συνεχώς να κλέψουν τη νίκη από την PMC(Ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία) Wagner και μιλούν για την παρουσία άλλων άγνωστων ανθρώπων μόνο και μόνο για να μειώσουν την αξία της Wagner» δήλωσε με παράπονο.

Ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι θα μπορούσε μια μέρα να γίνει υπουργός Άμυνας, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές πόση επιρροή έχει αποκτήσει ο επιχειρηματίας από την Αγία Πετρούπολη στον Πούτιν, ο οποίος τείνει να εξισορροπεί τις ‘παρατάξεις’ με τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε».

Ο ανερχόμενος «ήρωας»

Διακεκριμένοι υποστηρικτές του Πούτιν, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πρόσβαση στον Ρώσο ηγέτη, αντιπαραβάλλουν την πρόοδο του Πριγκόζιν με τις λιγότερο εντυπωσιακές επιδόσεις του τακτικού στρατού, όπως λένε.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, χαιρέτισε τον αρχηγό των μισθοφόρων με το ξυρισμένο κεφάλι ως έναν «νέο ήρωα».

«Ο Πριγκόζιν έχει επίσης ελαττώματα. Αλλά δεν θα σας μιλήσω γι’ αυτά. Επειδή ο Πριγκόζιν και η Wagner είναι πλέον ο εθνικός θησαυρός της Ρωσίας. Γίνονται σύμβολο της νίκης», έγραψε ο Μάρκοφ στο blog του, λέγοντας ότι θα πρέπει να τους δοθούν περισσότεροι πόροι από το κράτος.

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικά ελεγχόμενου καναλιού RT( Russia Today) και προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ευχαρίστησε τον Πριγκόζιν για το Σολεντάρ.

Ο Αμμπάς Γκαλιάμοφ, ένας πρώην λογογράφος του Κρεμλίνου, υποθέτει στο blog του ότι ο Πριγκόζιν ελίσσεται στην περίπτωση που ο Πούτιν θα απομάκρυνε τον 67χρονο υπουργό Άμυνας Σεργκεί Σοϊκγού, και επί πολλά χρόνια σύμμαχο του.

Ο Πριγκόζιν έχει υποβαθμίσει την ιδέα ότι επιδίωκε να αναβαθμισθεί επίσημα κατά το παρελθόν, χωρίς όμως να αποκλείει κάτι τέτοιο κατηγορηματικά. Η υπηρεσία Τύπου του και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για νέα σχόλια.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Wagner δεν εκπροσωπεί το κράτος και δεν παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία και έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα οπουδήποτε στον κόσμο.

Ένας από τους μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της άποψης των Ρώσων για τον πόλεμο, παρομοίασε τον Πριγκόζιν με έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο που έχει την άδεια να λειτουργεί πάνω και έξω από το νόμο για την επίτευξη των στόχων του Πούτιν.

«Μερικές ακόμη επιτυχημένες επιχειρήσεις της Wagner και οι διαδικτυακές ψηφοφορίες που προτείνουν τον Πριγκόζιν για υπουργό Άμυνας θα πάψουν να είναι φαντασία», δήλωσε ο Ζίνοφ.

Ακόμη και ο Ίγκορ Γκίρκιν , ένας Ρώσος εθνικιστής και πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) που συνέβαλλε στην έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς το 2014 και στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν αδιαφορεί για τις ζωές των ανδρών του. Είπε επίσης ότι η κατάληψη του Σολεντάρ και του γειτονικού Μπαχμούτ δεν είναι σημαντικό από στρατιωτικής απόψεως.

Πηγή: newsbeast.gr