Ένας τεράστιος αστεροειδής, σε μέγεθος μίνι λεωφορείου, προσέγγισε τη Γη, μόλις μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό συνέβη σήμερα στις 2:30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε η NASA με τις εικόνες του αστεροειδούς, ονόματι «2023 BU», να μεταδίδονται ζωντανά μέσω ρομποτικών τηλεσκοπίων.

Σύμφωνα με το BBC, ο αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη πριν από λίγες ώρες και αν δεν τον είχε ανακαλύψει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος ούτε θα το γνωρίζαμε. Περίπου στο μέγεθος ενός μίνι λεωφορείου, ο διαστημικός βράχος, γνωστός ως 2023 BU, πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής σε απόσταση 3.600 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Με διάμετρο που υπολογίζεται από 3,5 έως 8,5 μέτρα, ο αστεροειδής διαλύθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή βολίδα.

Είναι μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις αστεροειδούς που έχουν ποτέ καταγραφεί, σε εκτιμώμενη απόσταση μόλις 3.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Αυτό είναι λιγότερο από το 3% της μέσης απόστασης μεταξύ Γης-Σελήνης. Μπορεί να ακούγεται μεγάλη απόσταση, αλλά αυτός ο αστεροειδής είναι ο τέταρτος κοντινότερος που έχει περάσει από τη Γη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η βαρύτητα του πλανήτη μας τράβηξε τον αστεροειδή 2023 BU και «προσάρμοσε» την πορεία του στο διάστημα. «Πριν συναντήσει τη Γη, η τροχιά του αστεροειδούς γύρω από τον Ήλιο ήταν περίπου κυκλική, προσεγγίζοντας την τροχιά της Γης, και χρειάστηκαν 359 ημέρες για να ολοκληρωθεί η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο», ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Από την πλευρά της, η ΝΑSA έσπευσε να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος για τον πλανήτη μας. «Ένας μικρός αστεροειδής κοντά στη Γη θα έχει μια πολύ κοντινή συνάντηση με τον πλανήτη μας, λίγο πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής», που εκτιμάται σε μόλις 3.600 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Αυτό είναι λιγότερο από το 3% της μέσης απόστασης μεταξύ Γης και Σελήνης. Μπορεί να ακούγεται μεγάλη απόσταση, αλλά αυτός ο αστεροειδής θα είναι ο τέταρτος κοντινότερος που θα περάσει από τη Γη, από τότε που άρχισαν οι καταγραφές».

Τι είναι οι αστεροειδείς

Είναι μικρά σώματα του Ηλιακού συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: στην Κύρια ζώνη αστεροειδών και στη Ζώνη του Κάιπερ. Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια. Το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα.

*Φωτογραφία από NASA

Πηγή: newsbeast.gr