Η μερική καταστροφή του φράγματος στη Καχόβκα της νότιας Ουκρανίας, για την οποία αλληλοκατηγορούνται η Μόσχα και το Κίεβο, είναι «μια νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες πληροφορίες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού του φράγματος στην Καχόβκα. Όμως ένα είναι σαφές: αυτή είναι μια νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η σημερινή τραγωδία είναι ένα νέο παράδειγμα του φρικτού τιμήματος του πολέμου για τον πληθυσμό. Τα δεινά ξεχειλίζουν εδώ και έναν και πλέον χρόνο. Αυτό πρέπει να σταματήσει», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων και των κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε επίσης, ενώ δεν σταματά από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 να καταδικάζει την παραβίαση από τη Ρωσία του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Όλοι είδαμε τις τραγικές εικόνες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής, οικονομικής και οικολογικής καταστροφής», πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης στους «αυξημένους κινδύνους για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια». «Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους σπεύδουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε συντονισμό με την ουκρανική κυβέρνηση», κυρίως με πόσιμο νερό και ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το περιστατικό αυτό απόψε στις 23.00 ώρα Ελλάδας.

Η Γερμανία στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

Η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία βοήθεια – εξοπλισμό, προμήθειες και μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Αρωγής – για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα.

Η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει αυτήν την καταστροφή εν μέσω του επιθετικού πολέμου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ.

Γεννήτριες και φίλτρα νερού, που χρειάζονται επειγόντως στις πληγείσες περιοχές, περιλαμβάνονται στη βοήθεια που συγκεντρώνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής (THW).

«Ήδη η THW εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να συγκεντρώσει τις γερμανικές προμήθειες για τις πληγείσες περιοχές», είπε η Φέιζερ, διαβεβαιώνοντας ότι η βοήθεια θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα βρίσκεται σε ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του.

Η γερμανική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική πλευρά, με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ να κάνει λόγο για «ασύλληπτη βαρβαρότητα».

Πηγή: newsbeast.gr