Στην πορεία της πανδημίας κορονοϊού και στην έξοδο από το lockdown εστίασε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (18/11).

Όπως είπε ο κ. Γώγος, είναι νωρίς να μιλήσουμε για άνοιγμα της αγοράς. «Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Υπάρχουν θετικά σημεία, καθώς η ταχύτητα ανόδου του ιού έχει σταματήσει να είναι αυτή που ήταν» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Τα χειρότερα για τη διασπορά έχουν περάσει. Το lockdown έχει δράσει. Τα δύσκολα είναι στο θέμα της νοσηλείας. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Αυτό θέλει μια βδομάδα μέχρι να έχουμε εικόνα» υπογράμμισε.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο καθηγητής είπε ότι κάθε πρωί υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών από και προς κλίνες Covid.

«Η θετικότητα των τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι σοβαρά πάσχοντες, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Για το πότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τη δράση των μέτρων και πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος δήλωσε «θέλουμε 1-2 βδομάδες για να κλείσει ο κύκλος του ιού και να σταματήσουν οι ασθενείς να έρχονται στα νοσοκομεία συσσωρευμένα».

«Το σύστημα υπό σοβαρότατη πίεση έχει καταφέρει και υπάρχει μια αξιοπρεπείς νοσηλεία των ασθενών, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που ισχύουν παγκοσμίως. Το σύστημα άντεξε και υπήρξε επαρκής φροντίδα στους ασθενείς, αλλά είμαστε στο όριο» επεσήμανε.

Εστιάζοντας στην πιθανότητα νέου lockdown, ο καθηγητής ανέφερε ότι με τις πανδημίες πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε.

Για το τι θα ανοίξει πρώτο, σημείωσε ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που επιβαρύνουν το σύστημα, οπότε είναι αυτά είναι που θα ανοίξουν πρώτα.

Τέλος όπως είπε και μετά το άνοιγμα θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα.

Πηγή: newsbeast.gr