Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη (10/1) το πρώτο – ιδιαίτερα σπάνιο – κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, μερικές εβδομάδες μετά την κήρυξη κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και τον εντοπισμό εστιών της νόσου σε πτηνοτροφεία.

«Το πρώτο κρούσμα της γρίπης A-H5 (σ.σ. της γρίπης των πτηνών) επιβεβαιώθηκε σε κοριτσάκι εννέα ετών στην επαρχία Μπολίβαρ», στην καρδιά των Άνδεων, επιβεβαίωσε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η υπόθεση εργασίας που κάνουμε είναι πως η ασθένεια μεταδόθηκε εξαιτίας της άμεσης επαφής με πτηνό-φορέα του ιού», εξήγησε το υπουργείο Υγείας. Δεν διευκρίνισε την κατάσταση του παιδιού.

Ωστόσο, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κατάστασή της είναι σταθερή και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κίτο, όπου μεταφέρθηκε. Επίσης συγγενείς της μπήκαν σε καραντίνα

Την 30ή Νοεμβρίου, οι αρχές του Ισημερινού κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες, μετά τον εντοπισμό εστίας της γρίπης των πτηνών σε μονάδα εκτροφής στην επαρχία Κοτοπάξι των Άνδεων, που γειτονεύει με την Μπολίβαρ. Νέα εστία σε αυτή την τελευταία επαρχία εντοπίστηκε προχθές Δευτέρα.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμιά άλλη περίπτωση μετάδοσης σε άνθρωπο».

Ο πτηνοτροφικός τομέας στον Ισημερινό εκτρέφει κάπου 263 εκατομμύρια κοτόπουλα· έχει ετήσιο τζίρο 1,8 δισεκ. δολαρίων, ενώ απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους.

Η γρίπη των πτηνών εξολόθρευσε δεκάδες εκατομμύρια πτηνά στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο· ανακοινώθηκε ένα κρούσμα σε άνθρωπο τον Απρίλιο του 2022.

Χιλιάδες πτηνά σφαγιάστηκαν στις ΗΠΑ, στον Ισημερινό και σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 έχουν καταγραφεί 868 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Από αυτά τα άτομα έχασαν τη ζωή τους τα 457.

Πηγή: newsbeast.gr