Ο Guardian έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα τα οποία δείχνουν την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρεί σχέση με ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες χρησιμοποιεί προκειμένου να διεξάγει κυβερνοπόλεμο.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, η διαρροή έγινε από άτομο που διαφωνεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες -με βάση τα έγγραφα- προσέγγισαν τη ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας NTC Vulkan.

Έτσι, έγγραφο που διαρρέει συνδέει ένα εργαλείο κυβερνοεπίθεσης της Vulkan με τη διαβόητη ομάδα των χάκερς, Sandworm, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι προκάλεσε δύο φορές μπλακ άουτ στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και κυκλοφόρησε το κακόβουλο λογισμικό Petya που κατέκλυσε ιστότοπους ουκρανικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, υπουργείων, εφημερίδων και εταιρειών ηλεκτρισμού. Με την κωδική ονομασία Scan-V, οι μηχανικοί που εργάζονται για λογαριασμό του Πούτιν ψάχνουν για ευαίσθητα σημεία στο διαδίκτυο, που στη συνέχεια κατοχυρώνονται για χρήση σε μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ένα άλλο σύστημα, που χρησιμοποιείται από τους μηχανικούς της Vulkan, γνωστό ως Amezit, αποτελεί σχέδιο επιτήρησης του Διαδικτύου σε περιοχές όπου ελέγχει η Ρωσία ενώ επιτρέπει την παραπληροφόρηση μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα τρίτο σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan, το Crystal-2V, αποτελεί οδηγό εκπαίδευσης για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. «Ακρως απόρρητο», μάλιστα, χαρακτηρίζεται το λογισμικό που χρησιμοποιείούν οι μηχανικοί της Vulkan.

Τα απόρρητα έγγραφα χρονολογούνται από το 2016 μέχρι το 2021 κι αποκαλύφθηκαν από πληροφοριοδότη ο οποίος εναντιώθηκε στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία. Λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, η πηγή προσέγγισε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτοντας ότι η FSB βρίσκεται πίσω από το έργο μηχανικών της Vulkan.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τους κινδύνους αυτού του λογισμικού» επισημαίνει ο πληροφοριοδότης και προσθέτει: «Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αποφάσισα να προχωρήσω σε αποκαλύψεις. Η εταιρεία προβαίνει σε κακόβουλες ενέργειες, τη στιγμή που η Ρωσία κάνει τραγικά πράγματα στην Ουκρανία».

Πηγή: newsbeast.gr