Ο Guardian σε άρθρο που δημοσίευσε, αναφέρει ότι διέρρευσε το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πρόταση να μην εφαρμοστεί πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, το προσχέδιο κανονισμού για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» που περιήλθε στην κατοχή του Guardian δεν περιέχει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο ούτε για το εισαγόμενο αέριο, αφού τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, η ΕΕ αντ’ αυτού αναμένεται να επιβάλει απροσδόκητους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με χωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όταν θα κάνει την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη (14/9).

Το τελικό κείμενο θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει, αλλά το προσχέδιο αποκαλύπτει τις αμφιβολίες της Επιτροπής σχετικά με την απόκτηση αρκετής υποστήριξης από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προτιμώμενη επιλογή της να επιβάλλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ως απάντηση σε αυτό που αποκαλεί «εργαλειοποίηση» της προμήθειας από το Κρεμλίνο.

Σημειώνεται, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά του ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο επειδή φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα σταματήσει όλες τις ροές φυσικού αερίου, βυθίζοντας τις χώρες τους σε ύφεση. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ήδη απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη εάν συμφωνηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Πηγή: newsbeast.gr