Τέλος για τη Νότια Κορέα με τη στρατηγική «ιχνηλάτηση, τεστ και θεραπεία» για τη διαχείριση της πανδημίας. Την ίδια ώρα η άνοδος των κρουσμάτων λόγω του μετάλλαξης Όμικρον έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.

Στην αρχή της πανδημίας, το 2020, η Νότια Κορέα επλήγη από μία από τις χειρότερες επιδημίες εκτός Κίνας, την οποία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο χάρη στη μαζική διενέργεια τεστ και την εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Η χώρα δέχθηκε επαίνους για τη στρατηγική αυτή, όμως η Σεούλ αποφάσισε να την εγκαταλείψει το Σαββατοκύριακο, όταν ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Όμικρον.

Η προσέγγιση «ιχνηλάτηση, τεστ και θεραπεία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω των περιορισμένων πόρων και του ιδιαίτερα υψηλού κοινωνικού και οικονομικού κόστους», δήλωσε ο Σον Γιανγκ- ραέ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας.

Νέα μέτρα

Χθες Τρίτη εντοπίστηκε στην Νότια Κορέα αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 49.567, και οι υγειονομικές αρχές εκτίμησαν ότι ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται να φτάσει τις 170.000 μέσα στον Φεβρουάριο.

Από αυτό τον μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά νέα μέτρα για τη διαχείριση του κορονοϊού, τα οποία θα επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους, επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές.

Στόχος είναι να διαγιγνώσκεται η cοvid-19 και να θεραπεύεται στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου προκειμένου να «αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας και η επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας» εξήγησε ο Σον.

Οι αρχές θα δώσουν προτεραιότητα στα τεστ στα άτομα άνω των 60 ετών. Μέχρι τώρα όποιος βρισκόταν θετικός στην covid-19 μεταφερόταν σε κρατικό κέντρο για να λάβει θεραπεία και να παραμείνει σε καραντίνα, όμως οι ασυμπτωματικοί ασθενείς πλέον καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους.

Περίπου το 85% των 52 εκατομμυρίων κατοίκων της Νότιας Κορέας έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, σύμφωνα με την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Πηγή: newsbeast.gr