Μια ιδιαίτερη στιγμή ανθρωπιάς διαδραματίστηκε στο Βερτσέλι της Ιταλίας, όπου διεξάγονταν οι εθνικοί αγώνες ξίφους μονομαχίας Κ-23 της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Γκάια Τραντίτι και η Εμιλία Ροζάτι αγωνίζονταν για τον τίτλο του ιταλικού epee γυναικών. Κάποια στιγμή, 17 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, και ενώ η Τραντίτι προηγούνταν με σκορ 12-9, η ίδια έπεσε προς τα πίσω και τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλό της.

Η αντίπαλός της τότε έτρεξε προς το μέρος της, να δει πως είναι καλά και περίμενε μαζί της το ιατρικό προσωπικό. Ύστερα από την παρέμβαση των γιατρών, η Γκάια σηκώθηκε ξανά στα πόδια της αλλά οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για να μπορέσει να αγωνιστεί, ωστόσο λόγω των λίγων δευτερολέπτων και του πλεονεκτήματος προσπάθησε να αντεπεξέλθει και να σφίξει τα δόντια της.

Σε εκείνο το σημείο η Ροζάτι έκανε μια σπουδαία κίνηση, καθώς αντί να δοκιμάσει μια επιστροφή και να νικήσει τον αγώνα, η ίδια υποχωρεί, μένει σε απόσταση από την αντίπαλο και αφήνει τον χρόνο να τελειώσει. Με αυτήν τη χειρονομία απέραντου fair play, παρέδωσε τον τίτλο της Ιταλίας κάτω των 23 ετών και μια θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης στην Γκάια Τραντίτι.

Σημειώνεται πως το κοινό σηκώθηκε όρθιο για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή την πολύ υψηλή στιγμή του αθλητισμού, ενώ οι δύο αθλήτριες ήταν στο κέντρο της εξέδρας συγκινημένες και κάνοντας μια σφιχτή αγκαλιά η μία την άλλη.

«Το να μην προσπαθώ να κερδίσω μπροστά σε έναν αντίπαλο που είναι πάνω από όλα φίλος που τραυματίστηκε, είναι το σωστό πράγμα που μπορούσα να κάνω. Πήρα αυτή τη σωστή και σημαντική απόφαση μαζί με τον δάσκαλό μου και θα το ξαναέκανα χίλιες φορές», εξήγησε η Ροζάτι σε δηλώσεις της.

Τέλος, αυτές οι στιγμές αποδεικνύουν την μεγαλοψυχία που μπορεί να κρύβει ένας αθλητής, οποιοδήποτε βεληνεκούς και αγωνίσματος που επιλέγει ο ίδιος να κάνει.

Una lezione di fair play ❤️🤺Gaia Traditi ed Emilia Rossatti si stanno giocando il titolo italiano Under 23 di spada femminile. Gaia è avanti 12-9. S’infortuna. Riprende ma non si regge più in piedi. Emilia potrebbe provarci. Rimontare. Invece rinuncia. Lascia che sia la sua avversaria a vincere l’assalto che stava conducendo prima di farsi male. “Giusto così. L’amicizia vale più di una vittoria”.Standing ovation del pubblico di Vercelli.Grazie ragazze 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Posted by Federazione Italiana Scherma on Saturday, April 15, 2023

Πηγή: newsbeast.gr