Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον θα αποδεσμεύσει φέτος η νορβηγική κυβέρνηση προκειμένου κυρίως να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στον Μεγάλο Βορρά κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. «Αν και μια ρωσική επίθεση εναντίον της Νορβηγίας δεν είναι πιθανή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε έναν γείτονα στα ανατολικά που έχει γίνει πιο επικίνδυνος και πιο απρόβλεπτος», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Όντ Ρόγκερ Ένοκσεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Με το κονδύλι αυτό θα αυξηθεί η παρουσία του πολεμικού ναυτικού στον βορρά, θα ενταθεί η εκπαίδευση του στρατού και των εφέδρων, θα αυξηθούν τα αποθέματα πυρομαχικών, καυσίμων και άλλων κρίσιμης σημασίας εξοπλισμών, θα βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις υποδοχής συμμαχικών στρατευμάτων και θα ενισχυθεί η κυβερνοάμυνα και οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Φύλακας των βόρειων συνόρων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η σκανδιναβική χώρα μοιράζεται στην Αρκτική 196 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με τη Ρωσία καθώς και μεγάλης έκτασης ναυτικά σύνορα στη θάλασσα του Μπάρεντς.

«Πρέπει να αυξήσουμε την παρουσία μας στον Μεγάλο Βορρά», υπογράμμισε ο Ένοκσεν, όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας στη γειτονιά μας και ο Μεγάλος Βορράς διαθέτει επίσης μια ισχυρή οικονομική σημασία για τη Ρωσία», διευκρίνισε.

Σημαντικά ναυτικά, αεροπορικά και χερσαία γυμνάσια διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία με τη συμμετοχή περίπου 30.000 στρατιωτών από 27 χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ ή εταίρους της Συμμαχίας (Σουηδία και Φινλανδία).

Τα γυμνάσια Cold Response 2022 αποσκοπούν ακριβώς να δοκιμάσουν τις ικανότητες της Νορβηγίας να λαμβάνει συμμαχικές ενισχύσεις σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Χάρτη της Συμμαχίας που αναγκάζει όλα τα μέλη της να προστρέχουν σε βοήθεια ενός από αυτά σε περίπτωση επίθεσης.

Επιτρέπουν επίσης στα συμμαχικά στρατεύματα να εκπαιδευθούν για μάχη σε δριμύ ψύχος.

Πηγή: newsbeast.gr