Η Alpha Services and Holdings S.A. («Alpha Holdings»), 100% μητρική εταιρία της Alpha Bank Α.Ε. («Alpha Bank») ανακοίνωσε χθες ότι η Alpha Bank, μέσω της 100% θυγατρικής της Alpha Group Investments Limited («AGI»), υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την κοινοπραξία που αποτελείται από την Dimand Α.Ε. και την Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. (η «Επενδύτρια Κοινοπραξία») για τη ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων ακινήτων, μέσω της πώλησης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, αξίας €438 εκατομμυρίων («Project Skyline»).  Η AXIA Ventures Group («AXIA») ενήργησε ως Financial Advisor της Alpha Bank αναφορικά με το Project Skyline.

Το Project Skyline αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια και αφορά την ανάπτυξη μίας μετοχικής συνεργασίας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση, επανατοποθέτηση στην αγορά και αξιοποίηση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 500.000 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες, χώρους βιομηχανικών χρήσεων και ακίνητα logistics (το «Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων»). Ο όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής σε ορισμένα από τα ακίνητα, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα του χαρτοφυλακίου είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε. («Skyline»), μια νεοσύστατη εταιρία που ανήκει στην AGI, θα αποκτήσει μέσω διαδοχικών μεταβιβάσεων το Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων, αξίας €438 εκατομμυρίων, ενώ η Επενδύτρια Κοινοπραξία θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό 65% στη Skyline (η «Συναλλαγή»). Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την Επενδύτρια Κοινοπραξία τους βασικούς όρους σύμβασης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Skyline ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών των ακινήτων του Χαρτοφυλακίου Ακινήτων.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα («AAA»), εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του Ομίλου Alpha Bank, θα υπογράψει σύμβαση αποκλειστικής διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την Skyline. Επωφελούμενη από τη μακρά και επιτυχημένη πορεία της, η ΑΑΑ θα προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, καθώς και υπηρεσίες μεσιτείας, τεχνικής διαχείρισης και διαχείρισης έργων.

Ενεργώντας ως Financial Advisor της Alpha Bank, η AXIA βοήθησε την Τράπεζα στην προετοιμασία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Συναλλαγής, καθώς επίσης συνέβαλλε στην επιλογή του κατάλληλου συνεταίρου μέσω μίας στοχευμένης και ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Αλέξανδρος Αργυρός, Managing Director & Head of Investment Banking της AXIA Ventures Group δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας τιμή να είμαστε μέρος αυτής της συναλλαγής-ορόσημο για την Τράπεζα. Πέρα από την εγγενή πολυπλοκότητα της Συναλλαγής, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις των τελευταίων μηνών παγκοσμίως και να επιτύχουμε το στόχο μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την ομάδα της Alpha Bank και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το project». 

Ο κ. Ζαχαρίας Ψύρης, Director της AXIA Ventures Group δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμμετείχαμε στην μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και ταυτόχρονα σε μια τόσο σημαντική και πολύπλοκη συναλλαγή για την Τράπεζα. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα της Alpha Bank για την άψογη συνεργασία μας από την αρχή αυτού του project, καθώς και τα μέλη της ομάδας μας για τη μεγάλη αφοσίωση και προσπάθειά τους».

Πηγή: newsbeast.gr