Το χριστουγεννιάτικο σχέδιο μερικής κανονικότητας επιχειρεί να καταρτίσει η κυβέρνηση κερδίζοντας χρόνο με την πρώτη μίνι παράταση του lockdown μέχρι την 7η Δεκέμβρη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι διαδοχικές, ενώ σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και τους εκπροσώπους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο Κυριάκο Μητσοτάκη τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία από τους ειδικούς, ενώ ακόμη δεν έχουν τεθεί επί τάπητος τα μέτρα που θα αρχίσουν σταδιακά να αίρονται.

«Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να δαμάσουμε τον ιό πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα» επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικοί παράγοντες, γιατί η όποια χαλάρωση θα σημάνει καθυστέρηση στην άρση του καθολικού λουκέτου αλλά και μεγαλύτερα πλήγματα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία.

Τα Χριστούγεννα θα θυμίζουν το περσινό Πάσχα

Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα γιορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα με τους ειδικούς να επιμένουν ότι δεν πρέπει να γίνουν επισκέψεις και να υπάρξει χαλαρότητα από τους πολίτες.

«Αντιλαμβανόμαστε την προσδοκία των πολιτών για τις γιορτές που πλησιάζουν αλλά και την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς. Για την κυβέρνηση, μοναδική προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή» επαναλαμβάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς παραπέμποντας στον αντίστοιχο εορτασμό του περασμένου Πάσχα. Πάντως, για την τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών που κρίνεται απαραίτητη, συζητείται έντονα να προηγηθεί το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου, τα μικρά εμπορικά καταστήματα να ακολουθήσουν στις 14 Δεκεμβρίου (μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια), για να σηκώσουν ρολά προς τα τέλη Δεκεμβρίου και τα πολυκαταστήματα (με το σύστημα click away), ενώ θολό παραμένει ακόμη το τοπίο ως προς την εστίαση.

Ελπίδες για το εμβόλιο

Στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξηγήσει στους πολίτες την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και αυτό γιατί προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, ότι υπάρχει ένα αρκετά ικανό ποσοστό πολιτών που διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά του, όταν βέβαια ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και φτάσουν οι προμήθειες στη χώρα μας.

Υπάρχει σκέψη μάλιστα να τρέξει μία καμπάνια στη λογική ότι κάνοντας το εμβόλιο, γλιτώνεις τον εαυτό σου από μία δυνητική νόσηση αλλά θωρακίζεις και τους συμπολίτες σου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα τεθεί προς συζήτηση και το «εμβολιαστικό διαβατήριο», γιατί όταν ανοίξουν τα σύνορα θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «εισαγόμενων κρουσμάτων» και κάτι τέτοιο πρέπει εγκαίρως να περιχαρακωθεί.

Πηγή: newsbeast.gr