Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά καταδίκασε την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης.

«Η ΕΕ ζητεί επιμόνως από όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός και ζητεί επίσης την πλήρη και ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από την περιοχή», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ εκ μέρους των κρατών μελών.

Η συμφωνία ειρήνης που διαπραγματεύθηκε η Ρωσία ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και οι συνέπειες της σύγκρουσης συζητήθηκαν σήμερα στη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Είναι μια τραγωδία για την Αρμενία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συμμετάσχοντες, Η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας και η εμπλοκή ξένων παραγόντων ήταν «καθοριστικές», είπε. Ο ρόλος τη; Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας την 1η και 2α Δεκεμβρίου, διευκρίνισε.

Η ειρηνευτική συμφωνία επικυρώνει μια ταπεινωτική ήττα της Αρμενίας και επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει μεγάλα τμήματα του εδάφους του Ναγκόρνο Καραμπάχ που τελούσαν υπό αρμενικό έλεγχο ύστερα από έναν πρώτο πόλεμο στις αρχές των ετών του 1990.

Οι Ευρωπαίοι κατήγγειλαν τη «χρήση όπλων διασποράς και εμπρηστικών όπλων» στη διάρκεια της σύγκρουσης και ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για «όλα τα εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχουν διαπραχθεί».

Επέμειναν επίσης στη «σημασία να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των περιχώρων».

Η ΕΕ κάλεσε όλα τα μέρη να «συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποφύγουν νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών» και «θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των όρων κατάπαυσης του πυρός, κυρίως σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επιτήρησης».

Πηγή: newsbeast.gr