Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μεταβάλει για την ώρα τη νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» αναφέρει η σχετική απόφαση. «Η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε οι απειλές για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την απόφαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επιβραδυνόμενο ρυθμό στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, για να τερματιστεί στο τέλος Μαρτίου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει όσα ομόλογα λήγουν, τα οποία οράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετατροπή του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει ώστε να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η σχετική απόφαση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: newsbeast.gr