Σε περίπτωση που το σχέδιο της FIFA για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια προχωρήσουν, θα μπορούσαν να κοστίσουν στα μεγάλα εγχώρια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και στην UEFA περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ τη σεζόν καθώς θα μειωθούν οι αξίες των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τα έσοδα τις ημέρες των αγώνων και οι εμπορικές συμφωνίες, υποστηρίζει μελέτη που έγινε για λογαριασμό των λιγκών.

Οι συχνότερες διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και πρόσθετοι διεθνείς αγώνες συλλόγων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στα εθνικά πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των ομάδων που αγωνίζονται σε αυτά, της αλλαγής από τα παιχνίδια του σαββατοκύριακου σε καθημερινά και λιγότερους εγχώριους αγώνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τις συμβουλευτικές εταιρίες KPMG και FTI’s Delta Partners, προέβλεψε ότι εκτός από τη μείωση των εσόδων των συλλόγων, μια τέτοια κίνηση θα έπληττε το ενδιαφέρον των θεατών για τα παιχνίδια.

Θα μείωνε επίσης το ενδιαφέρον των διαφημιστών για το εγχώριο ποδόσφαιρο και θα ασκούσε πίεση στους παίκτες, οδηγώντας σε φτωχότερο θέαμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία συζητούσε τη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια αντί του τρέχοντος τετραετούς κύκλου.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, πρώην προπονητής της Άρσεναλ και επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης της FIFA, πρότεινε ένα νέο καλαντάρι που θα προβλέπει μείωση του αριθμού των διεθνών διακοπών για τους προκριματικούς, με ένα ή δύο μεγαλύτερα «παράθυρα».

Πρότεινε τη διεξαγωγή Παγκοσμίων Κυπέλλων σε εναλλακτικές χρονιές με τις διοργανώσεις κάθε ηπείρου, όπως το EURO και το Κόπα Αμέρικα ενδιάμεσα. Ζητά επίσης υποχρεωτικές περιόδους ξεκούρασης, για να αποφευχθεί η εξάντληση των παικτών.

Αντιδράσεις από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Ωστόσο, η ιδέα αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από την UEFA, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το εξαιρετικά δημοφιλές και προσοδοφόρο Champions League, και από τα εθνικά πρωταθλήματα όπως η ιταλική Serie A, η ισπανική La Liga και η αγγλική Premier League, που έχουν τεράστιο παγκόσμιο κοινό.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφέριν, υποστήριξε ότι ένα πιο συχνό Παγκόσμιο Κύπελλο θα μείωνε την αξία του και θα έβλαπτε άλλες διοργανώσεις, ενώ έχει απειλήσει να ηγηθεί ενός ευρωπαϊκού μποϊκοτάζ σε περίπτωση ενός επιπλέον Μουντιάλ. Ο Βενγκέρ, μιλώντας τον Σεπτέμβριο, είπε: «Μέχρι τώρα, το ποδόσφαιρο των συλλόγων είναι 80%, η εθνική ομάδα είναι 20% και θέλω να διατηρήσω αυτή την ισορροπία».

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα πρωταθλήματα του MLS των Η.Π.Α., του Μεξικού, της Ιαπωνίας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και την ευρωπαϊκή κορυφαία πεντάδα των λιγκών (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), ανέφερε ότι ακόμη και οι λιγότερο ενοχλητικές επιλογές θα τους κοστίσουν δισεκατομμύρια ετησίως, με το μεγαλύτερο χτύπημα τα έσοδα από την τηλεόραση.

Υπολογίστηκε ότι τα 40 μεγαλύτερα εγχώρια πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο και οι διοργανώσεις συλλόγων της UEFA, όπως το Champions League, χάνουν έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν μόνο σε οπτικοακουστικές συμφωνίες – περισσότερο από το 1/3 από αυτά που βγάζουν τα πρωταθλήματα στα τηλεοπτικά δικαιώματα σήμερα.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα πρωταθλήματα θα έχαναν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ετησίως σε τηλεοπτικά δικαιώματα λόγω μείωσης του αριθμού των αγώνων, 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω πιεσμένου ημερολογίου και άλλα 901 εκατομμύρια ευρώ για τις αλλαγές στο πρόγραμμα, με αγώνες του σαββατοκύριακου να μεταφέρονται στα μέσα της εβδομάδας.

Τα συνολικά έσοδα από τα δικαιώματα που δημιουργούνται από τα πρωταθλήματα θα μειωθούν από περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η μελέτη.

Ο υπεύθυνος αναλυτής της Enders Analysis, Φρανσουά Γκοντάρ, δήλωσε ότι η διεξαγωγή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία θα ήταν πολύ επικίνδυνη: «Η ανησυχία μου είναι ότι κάποια στιγμή η ζήτηση καταρρέει. Ο κίνδυνος μιας ξαφνικής δραματικής πτώσης είναι τεράστιος εάν αποδυναμώσετε το κύριο προϊόν (τα εθνικά πρωταθλήματα)», παραδέχθηκε στο Reuters.

«Αν προτιμηθεί αυτό το νέο μοντέλο με Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια και τα παιχνίδια πρέπει να μεταφερθούν από το Σαββατοκύριακο στα μέσα της εβδομάδας και έχει μικρότερη συνολική σεζόν και κάποιοι παίκτες μπορεί να μην είναι διαθέσιμοι κάποια στιγμή, θα αποδυναμωθεί το βασικό προϊόν», συμπλήρωσε.

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίας η ζημιά στην ελίτ

Η έκθεση ανέφερε ότι οι εμπορικές απώλειες θα έφταναν τα 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν, πτώση περίπου 25%, και ο αρνητικός αντίκτυπος στα έσοδα της ημέρας των αγώνων θα κόστιζε στους συλλόγους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και πάλι με πτώση περίπου 25%.

Αλλά σε όλα αυτά τα πρωταθλήματα προβλέπουν ότι ξεκινώντας από τη σεζόν 2024-25, θα αναγκαστούν να μειώσουν σε 18 ομάδες και να ολοκληρώσουν τη σεζόν τους στις αρχές Μαΐου για να ταιριάζουν στα σχέδια της FIFA. Δεν ήταν ξεκάθαρο πόσοι αγώνες θα μπορούσαν να απορριφθούν.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση του World Leagues Forum την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ενρίκε Μπονίγια, πρόεδρος του φόρουμ και της Liga MX. «Αυτά τα σχέδια είναι ενάντια σε πρωταθλήματα, συλλόγους και παίκτες», είπε ο Μπονίγια.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 απέφερε έσοδα 5,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη FIFA. Τα ακαθάριστα έσοδα από το Champions League 2021/22, το UEFA Europa League και το UEFA Europa Conference League και το UEFA Super Cup του 2021 υπολογίζονται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr