Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική κρίση λόγω του πληθωρισμού που ενδέχεται να αγγίξει το 5,2% φέτος, με αποτέλεσμα η Fed να ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα επιτόκια στο 0,75%, την μεγαλύτερη αύξηση που να γίνει από το 1994.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι «αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%», ενώ με αυτήν την τρίτη συνεχόμενη αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον στο εύρος του 1,5-1,75%.

Επίσης, αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, που εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 5,2% φέτος (η εκτίμηση τον Μάρτιο ήταν στο 4,3%) και θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι πιο αδύναμη από όσο προέβλεπε, στο 1,7%, αντί του 2,8%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,7% αντί για 3,5%.

«Η γενική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε» μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, σημειώνει η Fed στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίασή της όπου επισημαίνει ότι «το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα». Όμως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που «αντικατοπτρίζει την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που συνδέεται με την πανδημία, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και, γενικότερα, τις πιέσεις στις τιμές», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr