Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

Το dpa, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πληροφορείται πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μελετά τις τελευταίες ημέρες με τι είδους άλλο οπλισμό θα μπορούσε να εφοδιάσει το Κίεβο το προσεχές διάστημα.

Για χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο να εγκρίνει εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή να επιτρέπει σε τρίτα μέρη να στέλνουν όπλα γερμανικής κατασκευής σε αυτές.

Η Ισπανία στέλνει φορτίο επιθετικών όπλων στην Ουκρανία

Παράλληλα, η Ισπανία θα στείλει αύριο Παρασκευή στην Ουκρανία ένα φορτίο επιθετικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και αυτομάτων όπλων, προκειμένου να τη βοηθήσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, όπως δήλωσε αργά χθες, η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

«Σε αυτό το πρώτο φορτίο που θα μεταφερθεί με δύο αεροσκάφη αναμένεται ότι θα στείλουμε 1.370 εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, 700.000 σφαίρες τυφεκίων και αυτομάτων όπλων, αλλά και ελαφρά αυτόματα όπλα» όπως δήλωσε η Ρόμπλες σε μία συνέντευξη στην τηλεόραση Antena3.

Όπως είπε η ίδια, τα δύο αεροσκάφη θα μεταφέρουν το υλικό σε μία τοποθεσία στην Πολωνία κοντά στα σύνορα, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι θα το παραλάβουν.

«Είναι πολύ σημαντικό επειδή (τα όπλα αυτά) επιτρέπουν την άμυνα σε ένα προσωπικό επίπεδο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη χρήση τέτοιων όπλων» πρόσθεσε η ίδια.

Όρμπαν: Η Βουδαπέστη δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mandiner.hu ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία ήταν “ισορροπημένοι και δίκαιοι” μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος η χώρα του να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Πηγή: newsbeast.gr