Περισσότεροι από 600 νέοι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, προσέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη κατά του σουηδικού κράτους για τα μέτρα του, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στο σκανδιναβικό βασίλειο.

«Καμία νομική διαδικασία για το κλίμα αυτού του μεγέθους δεν έχει κινηθεί ποτέ στο σουηδικό δικαστικό σύστημα» δήλωσε στο AFP η Ίντα Έντλινγκ, μέλος της επιτροπής Aurora, του κινήματος που είχε την πρωτοβουλία για την προσφυγή.

Η καταγγελία, η οποία διατυπώθηκε συμβολικά στη διάρκεια διαδήλωσης στη σουηδική πρωτεύουσα, είχε ήδη κατατεθεί ψηφιακά σήμερα σε δικαστήριο της Στοκχόλμης, διευκρίνισε η επιτροπή.

Η προσφυγή προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έγινε την ώρα που η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας δέχεται έντονη κριτική για την έλλειψη κλιματικής φιλοδοξίας.

Αν και η προσφυγή αυτή είναι η πρώτη που γίνεται ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης, η Σουηδία είχε ήδη οδηγηθεί μαζί με 32 χώρες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από έξι νέους Πορτογάλους το 2020 και πάλι για την καταγγελλόμενη έλλειψη δράσης από μέρους της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αν κερδίσουμε, θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση βάσει της οποίας το σουηδικό κράτος θα είναι υποχρεωμένο να κάνει αυτό που του αναλογεί στο πλαίσιο των απαραίτητων παγκοσμίως μέτρων για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμό» σημείωσε η Ίντα Έντλινγκ.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες οργανώσεις και πολίτες στρέφονται στη δικαιοσύνη για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν ως αδράνεια των κυβερνήσεων όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε υπόθεση που έγινε εμβληματική, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε εντολή τον Δεκέμβριο του 2019 στην κυβέρνηση να περιορίσει την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020.

Στη Γαλλία παρόμοια υπόθεση, η «Υπόθεση του Αιώνα», είχε οδηγήσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες να αναγνωρίσουν την αποτυχία του κράτους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε έκθεσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI) υπογράμμισε ότι η μέση θερμοκρασία της χώρας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η περίοδος που η Σουηδία καλύπτεται από χιόνι διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες λιγότερο, ενώ έχουν αυξηθεί οι βροχοπτώσεις στη σκανδιναβική χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr