Επιδημία ιλαράς έχει επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Αφγανιστάν και έχει προκαλέσει τον θάνατο 150, μόνο τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμώντας ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

«Τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί σε όλες τις επαρχίες από τα τέλη Ιουλίου 2021», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου από τη Γενεύη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 18% την εβδομάδα της 24ης Ιανουαρίου και κατά 40% την τελευταία εβδομάδα του μήνα, προσέθεσε.

Συνολικά 35.319 ύποπτα κρούσματα, με το 91% αυτών να αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών, καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Περίπου 156 άνθρωποι, το 97% των οποίων ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών, πέθαναν από τη νόσο.

Σημειώνεται πως η ιογενής αυτή ασθένεια επηρεάζει κατά κύριο λόγο τα παιδιά, πολλά από τα οποία ήδη πάσχουν από υποσιτισμό, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι παραπάνω αριθμοί, πάντως, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. «Η γοργή αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των θανάτων από την ιλαρά θα αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Λίντμάιερ.

Οι βασικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ιλαρά είναι εγκεφαλίτιδα, διάρροια, τύφλωση ή σοβαρές μολύνσεις του αναπνευστικού.

ΙΛΑΡΑ

Αναγκαία η καθολική, σχεδόν, εμβολιαστική κάλυψη

Η καλύτερη προστασία από την ιλαρά είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τον ΠΟΥ να συνιστά αυτή να φτάνει το 95%, όμως ο στόχος αυτός είναι πολύ μακρινός για το Αφγανιστάν, κυρίως στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο.

Τον Δεκέμβριο μια εκστρατεία επέτρεψε να εμβολιαστούν 1,5 εκατομμύριο παιδιά στις πλέον πληγείσες περιοχές του Αφγανιστάν. Εξάλλου τον Νοέμβριο διανεμήθηκε σε 8,5 εκατομμύρια παιδιά βιταμίνη Α, που επιτρέπει να μειώσει τις επιπτώσεις της ασθένειας και τη θνησιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε μια βαθιά οικονομική κρίση μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν και το πάγωμα των αφγανικών πόρων στο εξωτερικό, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας απειλούνται από τον λιμό.

Πηγή: newsbeast.gr