Το πράσινο φως άναψε η Κομισιόν για να συνεχιστούν οι πληρωμές για φυσικό αέριο στην Gazprombank, δίχως να παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΕ, σύμφωνα με εκπροσωπό της, έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη-μέλη την Παρασκευή και όπως αναφέρει το Bloomberg οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Η νέα καθοδήγηση δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Πηγή: newsbeast.gr