Την ώρα που η ουκρανική κρίση κλιμακώνεται επικίνδυνα, οι προοπτικές οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία διέταξε στρατεύματά της να εισέλθουν στις αποσχιστικές περιοχές, αναστατώνουν τους επενδυτές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το άνοιγμα της αγοράς υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 7μήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 1,7% στις 10.10 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% από το ιστορικά υψηλό επίπεδό του στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος θεωρείται πιο ευάλωτος σε σχέση με άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας και του γεγονότος ότι δεν περιλαμβάνει ενεργειακές εταιρείες, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, υποχωρώντας 2,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών για την Ευρωζώνη μειώθηκε 2,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραφε απώλειες 1,2%.

Ένταση μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας

Οι επενδυτές κατέφυγαν στη σχετική ασφάλεια του χρυσού και των κρατικών ομολόγων καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν ράλι λόγω της προοπτικής να διαταραχθεί ο εφοδιασμός, με την τιμή του μπρεντ να κινείται στα 97,67 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν 0,7%, αλλά συνολικά οι αγορές φοβούνται ότι η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων θα ενισχύσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας από 2,7% έως 3,1%.

Η Μόσχα διαβεβαιώνει πως θα εξακολουθήσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς διακοπές

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Το Κίεβο ζητεί από τη Δύση να επιβάλει «σοβαρές κυρώσεις» στη Ρωσία

Ένταση μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα από τη Δύση να επιβάλει «σοβαρές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η ουκρανική διπλωματία εργάζεται ενεργά στις ξένες πρωτεύουσας για να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αυτονομιστικές επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας σημαίνει ότι το Κρεμλίνο έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Το Κρεμλίνο έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης. Με ένα νέο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ένα νέο Τείχος του Βερολίνου», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του.

Γεωργία: Κάλεσε τους υπαλλήλους της πρεσβείας του στο Κίεβο να απομακρύνουν τις οικογένειές τους

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας κάλεσε σήμερα τα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας του στην Ουκρανία να απομακρύνουν τις οικογένειές τους από το Κίεβο.

«Ο επικεφαλής και το προσωπικό της διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία παραμένουν εκεί. Γεωργιανοί διπλωμάτες δέχτηκαν μόνο μια σύσταση να αποφασίσουν για την απομάκρυνση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να το πράξουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και έχουν προειδοποιήσει κατά της μετάβασης εκεί έπειτα από τις αυξανόμενες εντάσεις στο ρωσο-ουκρανικό σύνορο.

Η Τεχεράνη καλεί Ρωσία και Ουκρανία σε «αυτοσυγκράτηση»

Η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τη Μόσχα και το Κίεβο να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία αποσχισθεισών δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας και να «αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα» εκεί.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις και οι προκλητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών περιέπλεξαν την κατάσταση στην περιοχή», πρόσθεσε χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα ζητήματα που έχουν σχέση» με την Ουκρανία, είπε.

Πηγή: newsbeast.gr