Σταματά από τη Δευτέρα η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς με πρόσχημα της εργασίες συντήρησης, η Μόσχα κλείνει τον αγωγό Nord Stream 1 και κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα ανοίξει ξανά.

Η Γερμανία βρίσκεται σε ενεργειακό συναγερμό ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, λέγοντας πως αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.

«Ας προετοιμαστούμε για μια διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ.

Το καυτό μέτωπο της ενέργειας και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.  

Ο Καναδάς ξεμπλόκαρε την τουρμπίνα του Nord Stream 1

Το Κρεμλίνο ισχυριζόταν πως για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, είναι απαραίτητη μια τουρμπίνα της γερμανικής Siemens, που επισκευαζόταν στον Καναδά, αλλά δεν επιστρεφόταν στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Στην υπόθεση παρενέβησαν οι Βρυξέλλες και μετά από διαβουλεύσεις, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Για αδυναμία πληρωμής λογαριασμών ετοιμάζεται η Γερμανία

Η κατάσταση στη Γερμανία δεν προμηνύεται καλή. Τα νοικοκυριά αντικρίζουν υπέρογκους λογαριασμούς και αξιωματούχοι προτείνουν μορατόριουμ στις διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε περίπτωση μη εξόφλησης. 

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές το χειμώνα, όταν οι καταναλωτές χρειάζονται ειδική προστασία. Σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης, κανείς δεν πρέπει να τους κόψει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο επειδή καθυστερούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό», δήλωσε η Στέφι Λέμκε υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Γερμανίας.

Στουρνάρας: Πρόκειται για την τέλεια καταιγίδα

Στο μεταξύ ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg για «τέλεια καταιγίδα».

«Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στο  μέσον μιας τέλειας καταιγίδας, διαταραχές τροφοδοσίας λόγω πανδημίας, υψηλότερες ενεργειακές τιμές, οι τιμές αερίου είναι 500% πάνω από την αρχή του έτους,  οι τιμές ηλεκτρισμού είναι 250% πάνω από την αρχή του έτους». 

Ανησυχία και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τσουχτερές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και στη Βρετανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας 5 με 6 εκατ. νοικοκυριά.

«To αέριο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή λιπασμάτων, γι’ αυτό βλέπουμε όλες αυτές τις τιμές τροφίμων να εκτοξεύονται, αλλά εννοώ, μιλώντας γενικότερα, ότι πολλά νοικοκυριά στη Βρετανία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες χρεώσεις που θέτουν 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά σε κατάσταση ‘’ενεργειακής φτώχειας” σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο», εξηγεί ο Λίον Ιζμπίκι αναλυτής του Energy Aspects.

Πηγή: newsbeast.gr