Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ζήτησε επισήμως «συγγνώμη» από τους ομοφυλόφιλους, σήμερα, Τετάρτη 20 Απριλίου, την παραμονή της 50ής επετείου από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη σκανδιναβική χώρα.

«Θέλω εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης να ζητήσω συγγνώμη επειδή οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονταν σαν εγκληματίες και διώκονταν από τις νορβηγικές αρχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 119 άνδρες καταδικάστηκαν στη Νορβηγία στη χρονική περίοδο 1902 και 1950 για σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, βάσει μιας παραγράφου ενός ποινικού κώδικα που καταργήθηκε τελικά στις 21 Απριλίου 1972.

Αναγνωρίζεται πως η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας της συνέβαλε στον στιγματισμό των ομοφυλόφιλων στην υπόλοιπη κοινωνία, εφόσον τιμωρείτο με φυλάκιση.

«Ο νόμος είχε σημαντικό συμβολικό αντίκτυπο και έκανε τους ομοφυλόφιλους να εκτεθούν σε πολλαπλές καταδίκες, διακρίσεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, την οποία μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η ποινικοποίηση και η δίωξη ανθρώπων για την ερωτική τους ζωή, η περίθαλψη (ιατρικά) υγιών ανθρώπων, η στέρηση ευκαιριών καριέρας και εργασίας από αυτούς τους ανθρώπους είναι σοβαρές παραβιάσεις των αξιών μας», πρόσθεσε.

Καλοδεχούμενη η «συγγνώμη» αλλά ήρθε αργά

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλωσόρισαν αυτήν την επίσημη συγγνώμη, ενώ επισημαίνουν τομείς που χρειάζονται ακόμα βελτίωση, όπως η απαγόρευση της «θεραπείας μετατροπής», η εισαγωγή ενός νόμιμου τρίτου φύλου ή η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα.

«Για πολλούς από εμάς, μπορεί να είναι πολύ αργά: γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έζησαν και εξακολουθούν να ζουν τη ζωή τους, στιγματισμένοι», σχολίασε ο επικεφαλής της ένωσης FRI, ο Ίνγκε Αλεξάντερ Γέσβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσεξ (Ilga), η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη σε 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 11 στις οποίες επισύρει τη θανατική ποινή.

Πηγή: newsbeast.gr