Μια ομιλία με την οποία έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή, εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ. Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι στο ναδίρ, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στους ξένους ηγέτες ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Κατήγγειλε τον αναθεωρητισμό της πολιτικής του προκλητικού Ερντογάν, έφερε ξανά στο προσκήνιο την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και παράλληλα πραγματοποίησε άνοιγμα στους Τούρκους πολίτες προσπαθώντας να δείξει ποιος είναι αυτός που δηλητηριάζει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία – Κόκκινη γραμμή μου η απειλή της κυριαρχίας μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του στη 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας. Είμαστε γείτονες. Με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός άπλωσε χείρα φιλίας προς τον τουρκικό λαό αλλά και προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι δεν θα αφήσει κανέναν να απειλήσει την κυριαρχία μας και αυτό είπε είναι η κόκκινη γραμμή μου».

«Είναι η 4η ομιλία μου ως πρωθυπουργός εδώ. Είμαι πάντα ανοικτός στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών με ένα τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αν το επιλέξει σύμμαχος της Ελλάδας και της Ε.Ε. Πέτυχε μια συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μια περίεργη εμμονή με την χώρα μου. Απειλούν ότι θα έρθουν τη νύχτα. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο και αναπτύσσει ένα αφήγημα που ξεκινά από την κρίση των Ιμίων με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται και απείλησε την κυριαρχία μας σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Ρόδος. Αυξάνεται η απειλή και χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση και επιθετική ρητορική και παραβίαση των δικαιωμάτων στην θάλασσα και τον αέρα. Και ρωτάω είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Τα αιτήματα της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αβάσιμα και έωλα. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα αφήσω κανείς να περάσει».

Όσο και αν χρειαστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ουνέσκο έχει αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη όλων σας και σας ευχαριστώ γι αυτό και όσο και αν χρειαστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους».

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού

Πηγή: newsbeast.gr