Ο Ρώσος εκατομμυριούχος Όλεγκ Τινκόφ, ο οποίος έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σε μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Γιούρι Ντουντ (ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί από τις ρωσικές αρχές «ξένος πράκτορας») έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε προσωπικά με τους 12 από τους 20 Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Forbes, με τους τελευταίους να δηλώνουν «σοκαρισμένοι» με τη ρωσική εισβολή.

Θέση κατά του πολέμου, όπως λέει ο ίδιος, πήρε ο ιδρυτής της εταιρείας «Μαγκνίτ» Σεργκέι Γκαλίτσκι.

Ο συνιδιοκτήτης της Alpha-Bank Μιχαήλ Φρίντμαν του έχει δώσει την συμβουλή, πρόσθεσε, αρχικά να πουλήσει την τράπεζα και μετά να καταδικάσει την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Όμως ο Τινκόφ του απάντησε «Μίσα (σ.σ. χαϊδευτικό του ονόματος Μιχαήλ) στα .., έτσι αισθάνομαι, δεν μπορώ να σιωπήσω».

Γιατί δε μιλάνε;

Ο επιχειρηματίας αποδίδει την σιωπή που τηρούν και το γεγονός ότι δεν κάνουν δημόσιες δηλώσεις κατά του πολέμου, στο γεγονός ότι από αυτούς εξαρτώνται χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους και πως εκτός των άλλων πιστεύουν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα.

Εξάλλου, στην περίπτωση του Όλεγκ Τινκόφ υπήρξαν αντίποινα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο ιδρυτής της ομώνυμης τράπεζας, TinkoffBank, που βρίσκεται στο εξωτερικό, έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις με τις οποίες καταδίκασε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο αυτό «παράλογο» και αυτούς που τον υποστηρίζουν «ηλίθιους».

Μετά τις δηλώσεις του αυτές, όπως ο ίδιος έχει πει, οι ρωσικές αρχές τον εξανάγκασαν να πουλήσει το μερίδιό του στην τράπεζα «στο 3% της πραγματικής του αξίας», διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος επιχειρηματίας, θα εθνικοποιούσαν την τράπεζα.

Το μερίδιό του αγόρασε ο προσκείμενος στον Πούτιν επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Ποτάνιν.

«Δεν μπορούσα να συζητήσω την τιμή, βρέθηκα σε κατάσταση ομηρίας, και παίρνεις ό,τι σου δίνουν», είχε διευκρινίσει ο Όλεγκ Τινκόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τον διεθνή Τύπο έχει απασχολήσει, τις τελευταίες μέρες, μία ταχέως αυξανόμενη λίστα Ρώσων μεγιστάνων που βρήκαν τον θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ορισμένα δημοσιεύματα μιλούν για «σκηνοθετημένες αυτοκτονίες».

Ο Πούτιν μετά από τηλεδιάσκεψη στη Μόσχα

«Ποτέ δεν πήγαινα τον Πούτιν»

Ο Τινκόφ στην συνέντευξή του δηλώνει ότι τρία χρόνια δεν είναι στην Ρωσία, ότι δεν διοικούσε την τράπεζα και ότι δε συνεργάστηκε ποτέ, κατά τη δική του έκφραση, με την εξουσία. Γισ αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την βρετανική κυβέρνηση ήταν ένα τεχνικό λάθος που έγινε «ως απάντηση στο τεράστιο έγκλημα που διέπραξε το ρωσικό κράτος».

Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν το 2017 σε συνέντευξη που είχε δώσει – και πάλι στον Ντουντ – είχε προτείνει να γίνει ο Πούτιν «αυτοκράτορας». Ο Τινκόφ «ζήτησε απ όλους συγνώμη για αυτή την φράση» και επανέλαβε για μια ακόμη φορά, ότι η φράση του αυτή ήταν ένας σαρκασμός.

Ο Τινκόφ λέει, μάλιστα, ότι «ποτέ δεν πήγαινε στον Πούτιν» και ότι συμμετείχε στην συγκέντρωση κατά της επανεκλογής του.

Πηγή: newsbeast.gr