Η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, υποστήριξε ότι η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει περισσότερα όπλα από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, προσφέροντας ως αντάλλαγμα στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης.

Από τον Αύγουστο, το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), τα οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε για «να σκοτώσει αμάχους και να πλήξει παρανόμως μη στρατιωτικές υποδομές» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

«Η Ρωσία επιχειρεί τώρα να αποκτήσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων» είπε σε δημοσιογράφους η Γούντγουορντ και συμπλήρωσε: «Ως αντάλλαγμα, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης». Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία της ότι μια τέτοιου είδους συνεργασία θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει το οπλοστάσιό του.

Υποστήριξε επίσης ότι η Βρετανία είναι «σχεδόν σίγουρη ότι η Ρωσία επιδιώκει να προμηθευτεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα και από άλλα κράτη που υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις, καθώς τα αποθέματά της μειώνονται αισθητά».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Μόσχα έχει ήδη διαψεύσει «σε πολλές περιπτώσεις» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έχει προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ιράν. «Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας λειτουργεί στην εντέλεια και δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός, ενώ η στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και υποστηρίζεται από τη Δύση», τόνισε.

Οι διπλωματικές αποστολές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό των δηλώσεων της Γούντγουορντ.

Η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ μίλησε σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ζήτησε η Ρωσία με αντικείμενο τα όπλα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία που – σύμφωνα με τη Μόσχα – «καταλήγουν στα χέρια συμμοριών και τρομοκρατών» ανά την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για «ευρείας κλίμακας στρατιωτική συνεργασία»

Την έντονη ανησυχία τους για εμβάθυνση της «στρατιωτικής συνεργασίας ευρείας κλίμακας» μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Ενώ η Τεχεράνη προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό με UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, η Ρωσία «προσέφερε στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης» που «μετατρέπει τη σχέση τους σε μια πλήρη αμυντική συνεργασία», υποστήριξε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη είναι «δυσοίωνη» για την Ουκρανία, τις γειτονικές χώρες του Ιράν και τη «διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.

Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Κέρμπι είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει στη Ρωσία «εκατοντάδες» βαλλιστικούς πυραύλους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να παράσχει στο Ιράν «προηγμένο» εξοπλισμό, ελικόπτερα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Επικαλούμενος αναφορές ότι ιρανοί πιλότοι έχουν ξεκινήσει εκπαίδευση σε μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στη Ρωσία, ο Τζον Κέρμπι είπε ότι «το Ιράν ενδέχεται να λάβει μαχητικά αεροσκάφη την επόμενη χρονιά», κάτι που «θα αύξανε σημαντικά» τις δυνατότητες της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Ζητάμε από το Ιράν να αλλάξει πορεία» είπε, απευθύνοντας προειδοποίηση προς την Τεχεράνη τόσο για την πιθανολογούμενη πώληση βαλλιστικών πυραύλων όσο και για το ενδεχόμενο παραγωγής UAVs από κοινού με τη Ρωσία. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.

Πηγή: newsbeast.gr