Πλέγμα προτάσεων για την επαναλειτουργία της αγοράς, έστειλε με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης προτείνει μεταξύ άλλων, έκτακτη εισφορά 1% όσων ευνόησε η κρίση, 20% «κούρεμα» οφειλών ως επιβράβευση των συνεπών που θα ανταποκριθούν σε μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, μετατροπή μέρους της επιστρεπτέας 1, 2 και 3 σε επιδότηση και πολλά ακόμη «με στόχο να μοιραστούμε όλοι δίκαια την ζημιά και να επιβιώσουμε οικονομικά» όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, για την επιτυχημένη επαναλειτουργία της αγοράς θεωρεί κρίσιμο να συνυπολογισθούν τα παρακάτω:

 • Ταυτόχρονη επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και όχι συγκεκριμένων κλάδων, κάτι που δημιουργεί αναπόφευκτα αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
 • Ιδανική ημερομηνία επαναλειτουργίας, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικοί δείκτες, θα ήταν η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώστε οι επιπλέον ημέρες του Σαββατοκύριακου να απορροφήσουν μέρος της κίνησης.
 • Λειτουργία των επιχειρήσεων προφανώς με δυνατότητα χρήσης όλων των σύγχρονων μεθόδων, χωρίς όμως αυτές να λειτουργούν περιοριστικά αλλά συμπληρωματικά. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων λιανικής είναι αδύνατον να λειτουργήσει μόνο με ραντεβού, μεθόδους τύπου click away ή μέσω του ψηφιακού καναλιού, το οποίο διαθέτουν λιγότερες από 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις.
 • Προσεκτικός σχεδιασμός κανόνων, που θα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες, για την αποφυγή εμφάνισης φαινομένων «ακορντεόν», αλλά και ενός τρίτου -πιθανότατα καταστροφικού- «Lock down», καθώς και αυστηρή επιτήρηση του συνόλου της κοινωνίας για την τήρηση των κανόνων.
 • Έγκαιρη ανακοίνωση των όρων επαναλειτουργίας της αγοράς, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να προγραμματίσουν αναλόγως τις λειτουργικές ανάγκες των καταστημάτων τους.
 • Ενίσχυση δρομολογίων ΜΜΜ στο μέγιστο δυνατό όριο τον Δεκέμβριο, για ασφαλή μετακίνηση εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού.

«Τα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έως ότου η οικονομία επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, πρέπει να στοχεύσουν εντονότερα στην επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» υπογραμμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και προτείνει:

 • Συνέχιση καταβολής επιστρεπτέας προκαταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τις επόμενες φάσεις, με διατήρηση της πολύ σωστής επιδότησης του 50% που ήδη εφαρμόστηκε.
 • Μετατροπή μέρους του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 & 3 που έχουν δοθεί σε μη επιστρεπτέο, ανάλογα με την πτώση του συνολικού τζίρου της επιχείρησης κατά το 2020.
 • Δημιουργία νέας ρύθμισης 120 δόσεων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης και η εξόφλησή τους μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2021. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως, ώστε να δημιουργήσει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας. Επίσης να προβλέπει επιβράβευση των συνεπών, που ξεχνούμε, με κούρεμα 20% της συνολικής οφειλής, αφαιρώντας το ποσό της μείωσης από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης. Έτσι θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο να τηρηθεί η ρύθμιση, θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία και θα δημιουργηθεί αίσθηση δικαιοσύνης επιβραβεύοντας αυτούς που, παρά τις δυσκολίες, καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
 • Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ που ορίζει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οφείλει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 και να αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο όλων των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τμηματικά διαστήματα σύγκρισης τζίρου. Επιπροσθέτως, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020 και αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης.
 • Με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, απαιτείται η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της πτώσης τζίρου για τους 3 πρώτους μήνες του 2021 και προαιρετική ισχύ του μέτρου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με παράλληλη επιδότηση του 50% του ποσού της μείωσης για τους ιδιοκτήτες.
 • Θέσπιση προγράμματος τετράμηνης επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος μετά το τελικό άνοιγμα των καταστημάτων, κατά το πρότυπο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με σκοπό να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι να επανέλθουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και να αποφύγουμε απολύσεις ή λουκέτα.
 • Αναστολή δόσεων δανείων έως και το Μάρτιο του 2021 και επαναλειτουργία του προγράμματος επιδότησης τόκων δανείων, όπως ίσχυσε και στο πρώτο «Lock down».
 • Άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000 ευρώ, που έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη και της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α. Χατζηπέτρου.
 • Δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες της αγοράς που διαμόρφωσε η πανδημία Covid-19 στις εμπορικές επιχειρήσεις.
 • Δημιουργία ειδικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων σε ΔΕΚΟ και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής κοινής ωφέλειας.

Τέλος, με σκοπό την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης, προτείνεται οι εταιρίες που αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω κρίσης λόγω κορονοϊού να καταβάλουν εφάπαξ εισφορά 1% επί αυτής της αύξησης του τζίρου του 2020.

«Οι παρεμβάσεις μας να είναι τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Απόδειξη αυτού αποτελεί η ριζοσπαστική μας πρόταση για έκτακτη εισφορά 1% επί της αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία θα χρηματοδοτήσει μέρος των παροχών που έχουν ανάγκη οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και που σε καθεστώς εκτάκτων, σχεδόν πολεμικών συνθηκών, αναγκάστηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να δουν το προϊόν του κόπου τους να εξανεμίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι με την αίσθηση δικαιοσύνης που διαθέτουν όλοι οι επιχειρηματίες θα καταβάλουν πρόθυμα την έκτακτη αυτή βοήθεια, αποδεικνύοντας ότι εν καιρώ πολέμου συμμετέχουμε όλοι στην προκληθείσα ζημιά» καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: newsbeast.gr