Η Αίγυπτοςπρόκειται να αποκτήσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της, τον οποίο θα κατασκευάσει η Ρωσία και συγκεκριμένα η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosatom.

Ο σταθμός θα βρίσκεται στην Ελ-Ντάμπαα και θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες, η κάθε μια από τις οποίες θα είναι δυναμικότητας 1.200 MW σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανάρτησε αργά χθες η Αιγυπτιακή αρχή πυρηνικής ενέργειας.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Μοχαμάντ Σακέρ δήλωσε ότι η ρίψη σκυροδέματος για την πρώτη μονάδα σηματοδότησε ένα «ιστορικό γεγονός» για την Αίγυπτο, που κατέστη δυνατό χάρη στην συνεργασία Αιγύπτου–Ρωσίας.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το κόστος ή το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής. Το 2016, η Αίγυπτος είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της κατασκευής, θα καλυφθεί από ένα ρωσικό δάνειο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πυρηνικός σταθμός θα χρησιμοποιεί αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στους πυρηνικούς σταθμούς στο Νοβοβορόνεζ και Λένινγκραντ στην Ρωσία, και σε πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας ο οποίος συνδέθηκε στο δίκτυο τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Σημειώνεται, ότι η Αίγυπτος άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Ελ- Ντάμπαα από τη δεκαετία του 1980. Οι συμβάσεις για τον σταθμό τέθηκαν σε ισχύ το 2017, αλλά η έναρξη της κατασκευής καθυστέρησε για αρκετά χρόνια.

Πηγή: newsbeast.gr