Η ρωσική οικονομία «θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια» και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του καθεστώτος του με την επίθεσή του στην Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεργκέι Γκουρίεφ, πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης και εξόριστος στη Γαλλία.

«Ο Πούτιν κατάφερε μέσα σε μερικές εβδομάδες να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία», δηλώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (BERD), σήμερα καθηγητής στο Science Po Paris, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι. Προβλέπει μια επερχόμενη «τεράστια ύφεση» και «πιθανή» χρεοκοπία της Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Πρώην οικονομικός σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο Σεργκέι Γκουρίεφ διέφυγε από τη χώρα του το 2013, νιώθοντας ότι απειλείται από την εξουσία λόγω των θέσεών του και της εγγύτητάς του με τον πρώην πρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρίας Yukos και πολέμιο του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που φυλακίστηκε το 2003.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκουρίεφ, «τα οκτώ τελευταία χρόνια είδαν στασιμότητα της ρωσικής οικονομίας. Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η ρωσική οικονομία θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια ως προς το εισόδημα των νοικοκυριών και ως προς τη δομή της οικονομίας».

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2021», συνεχίζει, κάνοντας λόγο για «μια τραγωδία, που δεν συγκρίνεται με το δράμα της Ουκρανίας, αλλά παρόλα αυτά είναι μια τραγωδία».

«Λάθος η επίθεση κατά της Ουκρανίας»

Από πολιτική άποψη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μείωσε το προσδόκιμο ζωής του καθεστώτος του» λόγω αυτής της «λάθος υπολογισμένης» επίθεσης κατά της Ουκρανίας, εκτιμά ο Γκουρίεφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «παραπληροφορημένος» πρόεδρος, που «υπερεκτίμησε την ισχύ του ρωσικού στρατού, υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να αγωνιστούν και υποτίμησε την ενότητα της Δύσης».

«Σε αχαρτογράφητα νερά»

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Δύση απάντησε με οικονομικές κυρώσεις στοχεύοντας τόσο την κεντρική τράπεζα, τις ρωσικές εισαγωγές, την περιουσία των ολιγαρχών όσο και την ικανότητα των εμπορικών τραπεζών να πραγματοποιούν συναλλαγές.

Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών, προστιθέμενος σε αυτόν της αποχώρησης πολλών ιδιωτικών εταιριών, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί σήμερα. Η εταιρία S&P Global προέβλεψε τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωση 6,2% του ΑΕΠ για το 2022, αλλά το εύρος του σοκ μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, προειδοποιεί ο Γκουρίεφ.

«Μπαίνουμε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε. «Η Ρωσία εντάχθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν κάνετε αποσύνδεση, σπάτε πολλά πράγματα. Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει», προειδοποιεί.

Επιπλέον, «για πολλούς επιχειρηματίες, αυτό είναι το τέλος του σχεδίου μιας ζωής», παρατηρεί ο οικονομολόγος απέναντι στην κατάρρευση του ρουβλιού και στην αποχώρηση πολλών ταλέντων από τη χώρα.

«Φανταστείτε ότι έχετε οικοδομήσει μια εταιρία τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Σήμερα δεν έχετε πλέον πρόσβαση στους εταίρους σας, δεν μπορείτε να δανειστείτε από την τράπεζα, τα επιτόκια ξεπερνούν το 20%, δεν μπορείτε να εξάγετε ή να επενδύσετε», τονίζει.

Πηγή: newsbeast.gr