Οι αρχές της Συρίας διέψευσαν την Τετάρτη (17/8) ότι έχουν απαγάγει ή ότι κρατούν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Όστιν Τάις, που έχει εξαφανιστεί εδώ και 10 χρόνια, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Δαμασκό να τον αφήσει ελεύθερο.

Ο Όστιν Τάις ο οποίος εκτός από δημοσιογράφος ήταν και πρώην πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού, απήχθη τον Αύγουστο του 2012 όταν ήταν 31 ετών κοντά στη Δαμασκό. Εκεί βρισκόταν ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για να καλύψει την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η οικογένειά του πιστεύει ότι είναι ζωντανός και εξακολουθεί να κρατείται στη Συρία. Η ταυτότητα αυτών που κρατούν τον Τάις δεν είναι γνωστή και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή του.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Τάις μέλος του αμερικανικού στρατού και διέψευσε ότι οι αρχές της χώρας κρατούν αυτόν ή οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό πολίτη.

«Αυτές είναι αβάσιμες κατηγορίες», τόνισε σε ανακοίνωσή του όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μπάιντεν: Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση της Συρίας να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τον Όστιν σπίτι του

Σε ανακοίνωσή του κατά τη δέκατη επέτειο από την απαγωγή του Τάις ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη (10/8) ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση της Συρίας να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τον Όστιν σπίτι του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι ο Τάις έχει κατά καιρούς κρατηθεί από τη συριακή κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ απέσυραν τη διπλωματική τους αποστολή από τη Συρία το 2012, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ειδικός απεσταλμένος για τις υποθέσεις των αιχμαλώτων Ρότζερ Κάρστενς «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη συριακή κυβέρνηση» σε συντονισμό με τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: newsbeast.gr