Στην Ιαπωνία, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κιότο ανέπτυξε μηχανισμό που εφάρμοσε σε μάσκα προσώπου ώστε να εντοπίζεται ο κορονοϊός! Πως συμβαίνει αυτό; Λάμπει όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως εάν περιέχει ίχνη της Covid-19, εφόσον ψεκαστεί με φθορίζουσα χρωστική ουσία που περιέχει αντισώματα. Προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ιδέα των επιστημόνων χρησιμοποιήθηκαν και αντισώματα που εξάγονται από αυγά στρουθοκάμηλου.

Η συγκεκριμένη ομάδα, λοιπόν, ελπίζει ότι οι μάσκες θα δώσουν στους χρήστες έναν ευκολότερο τρόπο να μάθουν, εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε ο επικεφαλής, ο 52χρονος Γιασουχίρο Τσουκαμότο. Μάλιστα, το ερευνητικό γκρουπ αισιοδοξεί πως θα πείσει την κυβέρνηση της χώρας να συνεργαστούν και να λάβει επιδότηση ή γιατί όχι να αναλάβει την αποκλειστική πώληση των μασκών.

Στην Ιαπωνία προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι τα αντισώματα προέρχονται από στρουθοκάμηλους. Έτσι, οι ερευνητες εξήγησαν: οι στρουθοκάμηλοι, είναι σε θέση να παράγουν πολλούς διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων ή πρωτεϊνών που εξουδετερώνουν τα παθογόνα στο σώμα.

Πριν από δέκα μήνες και πιο συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ομάδα έκανε ένεση σε θηλυκά στρουθοκαμήλου μια ανενεργή και αβλαβή μορφή κοροναϊού και στη συνέχεια εξήγαγε με επιτυχία μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων από τα αυγά που γέννησαν.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα ειδικό φίλτρο που τοποθετείται μέσα στη μάσκα. Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί και να ψεκαστεί με μια φθορίζουσα βαφή που περιέχει αντισώματα κοροναϊού από αυγά στρουθοκαμήλου. Εάν υπάρχει κοροναϊός, το φίλτρο θα λάμπει όταν τοποθετηθεί κάτω από το υπεριώδες φως.

Τα πειράματα και η ανακάλυψη

Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα για 10 ημέρες σε 32 άτομα που είχαν προσβληθεί από κοροναϊό. Διαπίστωσε ότι όλες οι μάσκες που φορούσαν έλαμπαν στο υπεριώδες. Η λάμψη αυτή εξασθενούσε όσο περνούσε ο καιρός και το ιικό φορτίο των ασθενών μειωνόταν. Τώρα, η ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει το πείραμα σε 150 συμμετέχοντες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών ανακάλυψε ότι είχε κοροναϊό, όταν φόρεσε μια από τις πειραματικές μάσκες και διαπίστωσε ότι έλαμπε κάτω από το υπεριώδες φως.

«Μπορούμε να παράγουμε μαζικά αντισώματα από στρουθοκάμηλους με χαμηλό κόστος. Στο μέλλον, θέλω να μετατρέψω αυτή την ανακάλυψη σε ένα εύχρηστο κιτ δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας», είπε ο Τσουκαμότο.

Πηγή: newsbeast.gr