Προβληματισμό προκάλεσε η αποκόλληση του βράχου στην Αγιά Φωτιά στην Ιεράπετρα, που έπεσε πάνω σε κατάλυμα και οδήγησε στον θάνατο μια 47χρονη τουρίστρια. Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες όπως ο κ. Γιάννης Μιχαλάκης γεωλόγος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών(Ε.Α.Γ.Μ.Ε), ο οποίος είναι ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο κ. Μιχαλάκης ανέλυσε τα αίτια της πτώσης του βράχου εξηγώντας πώς, ένα κατά τα φαινόμενα συμπαγές πρανές, όπως ονομάζεται, έφτασε στο σημείο να διασπαστεί και να αποκοπεί από το βασικό κορμό. Όπως ανέφερε η αποκόλληση οφείλεται στην διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου.

Η όλη εικόνα που είδαμε, είπε χαρακτηριστικά και μεταδίδει το ekriti, είναι ότι κάποιοι σχηματισμοί που έχουν μια συνοχή να είναι εκτεθειμένοι στη διάβρωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι ορίζοντες, που ουσιαστικά εναλλάσσονται και είναι πιο εκτεθειμένοι στη διάβρωση και αποσάθρωση, διαμορφώνουν με τον καιρό συνθήκες αστάθειας.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν όπως σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν. Όμως η ίδια η έκθεση αυτών των πρανών στη διάβρωση σταδιακά αποδυναμώνουν την ίδια τους τη συνοχή και διαμορφώνουν νέες συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο κ. Μιχαλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον υπόλοιπο βράχο. Υπάρχει, τόνισε, ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο κατάλυμα. «Μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης είναι επικίνδυνο» τόνισε με έμφαση ο γεωλόγος.

Τι πρέπει να γίνει

«Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι είτε να απομακρυνθεί ο βράχος ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη και να προταθεί η κατάλληλη λύση» κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης.

Υπάρχουν κι άλλες περιοχές στην Κρήτη που είναι επισφαλείς και πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός, σύμφωνα με τον γεωλόγο, ενώ παρατηρείται μια γενικότερη διάβρωση στην Αγιά Φωτιά.

Ο κ. Μιχαλάκης θύμισε ότι το από το 2010 είχε παρατηρηθεί στο πέταλο που κάνει ο δρόμος βορειοδυτικά της περιοχής, αποκόλληση βράχου ο οποίος μάλιστα είχε διακόψει την κυκλοφορία. Άρα, επεσήμανε είναι μια περιοχή όπου οι γεωλογικές συνθήκες που υπάρχουν έχουν δώσει κατά καιρούς κάποια συμβάντα.

*εξωτερική φωτογραφία neakriti

Πηγή: newsbeast.gr