Από το βράδυ Τρίτης κατατέθηκε η τροπολογία για την έκπτωση άμεσα και μέχρι το τέλος του έτους στην αντλία στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα «αποκαλυπτήρια» για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα αποορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας οι στόχοι της κυβέρνησης είναι τρεις και συγκεκριμένα:

  • Να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών
  • Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα
  • Να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Το νέο μοντέλο επιδότησης λογαριασμών ρεύματος θα αφορά την πρώτη κατοικία, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις, και θα είναι κλιμακωτό. θα δημιουργηθούν τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις. Αφορά όλες τις παροχές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο

Οι 3 κλίμακες επιδοτήσεων:

  • Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης. Αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης.
  • Από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης.

Η κυβέρνηση θέτει ένα σχήμα επιδότησης με τρεις κλίμακες για το ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση το οποίο όσο μικρότερη η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση. Έτσι, για καταναλώσεις έως 500 KwH το σχήμα των επιδοτήσεων θα καλύπτει σχεδόν πλήρως τους πολίτες, κατά 90%. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών θα προστατεύονται από υπέρμετρες αυξήσεις, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr