Τις κρατικές επιδοτήσεις του Ιανουαρίου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργεια, Κώστας Σκρέκας. Οι σημερινές ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο έρχονται μετά από μια ιστορική απόφαση στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τόνισε ο υπουργός, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις του.

Το συνολικό ποσό επιδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ., ευρώ, διπλάσιο από αυτό τον Δεκέμβριο, τόνισε.

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 9 στα 10 νοικοκυριά Ελλάδα.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, εξακολουθεί να ισχύει το μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

Πηγή: newsbeast.gr