Το Smart Home είναι κάτι που ονειρεύονται ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών και όχι άδικα. Οι αυτοματισμοί στο σπίτι μας προσφέρουν μια άνετη καθημερινότητα, στην οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για πράγματα, όπως αν κλείσαμε μια συσκευή, αν το καλοριφέρ καίει χωρίς να είμαστε στο σπίτι ή αν το ζωάκι μας στο σπίτι είναι καλά. Και δεν χρειάζεται καθώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα, με το οποίο θα ελέγχουμε τα πάντα στο σπίτι μας απομακρυσμένα, με την ευκολία του κινητού μας.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε κι εσείς να εγκαταστήσετε σύστημα Smart Home, είναι λογικό να αναρωτιέστε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε. Και το κυριότερο, τι ηλεκτρολογικό υλικό για αυτοματισμό σπιτιού θα χρειαστείτε και πόσο θα κοστίσει αυτό. Για αυτά τα σημαντικά ερωτήματα, απαντάνε οι ειδικοί στον φωτισμό και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις από τον Desikos.

Έξυπνο σπίτι με τους υπάρχοντες διακόπτες

Coviva Smartbox / Hager

Το να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα έξυπνο σπίτι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε τους παλιούς διακόπτες, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν micromodules στους ήδη υπάρχοντες. Τα micromodules μπορούν να λάβουν και να στείλουν σήματα στις συνδεδεμένες συσκευές, έτσι ώστε να τις ρυθμίζουν ανάλογα με τις εντολές που θα δώσετε εσείς μέσω του κινητού σας.

Για να το κάνουν αυτό, απαιτείται και η τοποθέτηση μονάδας ελέγχου όπως του Coviva Smartbox της Hager, η οποία συνδέεται ασύρματα με τα micromodules, έτσι ώστε να λάβει τα σήματα από τους διακόπτες και να τα μεταβιβάσει σε κάθε συσκευή. Για παράδειγμα, η ασύρματη μονάδα δίνει την εντολή στο micromodule του ρολού να σηκωθεί ή να κατέβει με βάση το σήμα που έχετε στείλει από την κινητή συσκευή.

Η τιμή για τα micromodules και το Coviva Smartbox ξεκινάει από τα 300€.

Έξυπνο σπίτι με καινούργιους διακόπτες

Εφόσον αποφασιστεί να τοποθετηθούν καινούριοι διακόπτες στο σπίτι, τότε γίνεται μια εγκατάσταση με περισσότερες και πιο σύνθετες λειτουργίες. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με την εγκατάσταση ενός βασικού κιτ εγκατάστασης της Legrand, το οποίο ξεκινάει από 170€.

Θέρμανση

Ξεγνοιασιά με τη βοήθεια του Smart Home / Hager

Το Smart Home έχει εξαιρετική χρησιμότητα στη διαχείριση των θερμαντικών σωμάτων, καθώς μπορείτε να τα ενεργοποιείτε και να ελέγχετε τη θερμοκρασία τους απομακρυσμένα. Έτσι, τα ανάβετε μόνο όταν τα χρειάζεστε και απολαμβάνετε ένα ζεστό σπίτι συνέχεια, χωρίς όμως περιττά έξοδα.

Για να μπορέσετε να ασκείτε αυτόν τον έλεγχο και να καθορίζετε από τη συσκευή σας τη θερμοκρασία, απαιτείται θερμοστάτης με συνδεσιμότητα WiFi που ρυθμίζει τη λειτουργία των καλοριφέρ με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία. Η τιμή τους ξεκινάει από 190€.

Λαμπτήρες

Στο ηλεκτρολογικό υλικό για αυτοματισμό σπιτιού ανήκουν φυσικά και οι έξυπνες λάμπες LED, οι οποίοι όχι μόνο είναι αποδοτικές, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να προγραμματιστούν σε συγκεκριμένη λειτουργία και ένταση ανάλογα με τις ανάγκες σας σε κάθε δωμάτιο και κάθε στιγμή της ημέρας.

Οι λάμπες WiFi κοστίζουν περίπου 12€.

Κάμερες

Ασύρματη κάμερα ασφαλείας εσωτερικού χώρου / Netatmo

Μια κάμερα δεν λειτουργεί μόνο αποτρεπτικά ενάντια στους διαρρήκτες, αν και αυτή φυσικά είναι μια εξαιρετική λειτουργία, για να θωρακίσετε τον χώρο σας. Σας δίνει επιπλέον και τη σιγουριά ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δείτε τι συμβαίνει στο σπίτι σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ελέγχετε ότι το ζωάκι σας είναι καλά, όσο εσείς λείπετε στη δουλειά ή για διακοπές.

Οι επιλογές για τη δημιουργία ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης είναι πολλές ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν, δηλαδή, στόχος σας είναι να αποτρέψετε τη διάρρηξη, τότε θα πρέπει να επικεντρωθείτε κυρίως σε κάμερες εξωτερικού χώρου και υψηλής ευκρίνειας. Αν, από την άλλη, σας ενδιαφέρει να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τα δωμάτια του σπιτιού σας, τότε είναι σημαντικό να βάλετε αρκετές κάμερες που θα έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος κάλυψης.

Γενικά, η τιμή μιας έξυπνης κάμερας αφαλείας εξαρτάται όχι μόνο από το εύρος κάλυψής της αλλά και την αντοχή της στην υγρασία και γενικά τις εξωτερικές συνθήκες. Άλλα χαρακτηριστικά αποτελούν η ευκρίνειά της, ο φακός της, η ανάλυση και η δυνατότητα λήψης στο σκοτάδι. Μια «έξυπνη» κάμερα ξεκινάει από την τιμή των 60€.

Αισθητήρες και ανιχνευτές

Ασύρματοι αισθητήρες παραθύρων / Netatmo

Αν θέλετε να ελέγχετε κάθε παράμετρο στο σπίτι σας, για να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης και ασφάλειας για εσάς και την οικογένειά σας, τότε είναι απαραίτητο να έχετε ορισμένους αισθητήρες που μπορούν να σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Για παράδειγμα, ο ανιχνευτής καπνού θα σας ειδοποιήσει έγκαιρα στο κινητό, στην περίπτωση που ανιχνευθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο καπνού, έτσι ώστε να προλάβετε να δράσετε έγκαιρα, προτού εξελιχθεί πυρκαγιά στο σπίτι. Η τιμή του ανιχνευτή καπνού παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις αναλόγως τη χρήση, οπότε μπορεί να είναι πολύ προσιτή αλλά και να έχει αρκετά υψηλότερο κόστος.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές σε αισθητήρες για διάφορες παραμέτρους, όπως ο αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας αλλά και ο αισθητήρας κίνησης που λειτουργεί επικουρικά στο σύστημα κάμερας για πλήρη θωράκιση και ασφάλεια μέσα στο σπίτι.

Φυσικά, για μια αποδοτική και ολοκληρωμένη εγκατάσταση Smart Home δεν παίζει ρόλο μόνο το ηλεκτρολογικό υλικό. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό σας για το τι ακριβώς θέλετε από ένα «έξυπνο σπίτι». Το να γνωρίζετε ποιες παραμέτρους και περιοχές θέλετε να καλύψετε και ποιες λειτουργίες θέλετε να μπορείτε να ελέγχετε απομακρυσμένα είναι το σημαντικότερο πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Για να φτιάξετε αυτό το πλάνο και στη συνέχεια να το υλοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά, είναι βασικό να συνεργαστείτε με έμπειρους και αξιόπιστους επαγγελματίες που γνωρίζουν τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που έχει ο αυτοματισμός σπιτιού. Στόχος είναι να υποστηρίξετε μια μακροπρόθεσμη λειτουργία που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Δείτε όλες τις λύσεις που σας προσφέρει ο Desikos και κάντε το όνειρό σας για ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σπίτι πραγματικότητα σε εξαιρετικά προσιτές τιμές! Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε ένα από τα καταστήματά μας.

Κατάστημα Desikos στο Ίλιον
Αγίου Νικολάου 47, Ίλιον 131 23
Τηλ.: 210 2623 428

Κατάστημα Desikos στις Αχαρνές
Δεκελείας 53, Αχαρναί 136 73
Τηλ.: 210 2440 888Website: Desikos.gr
Facebook
Instagram

Πηγή: newsbeast.gr