Ως δίκαια και απολύτως εφικτά χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Radio North 98.0».

Υπογράμμισε ότι η πρόταση του κόμματος στο ενεργειακό ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κύμα επανακρατικοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, στη Γερμανία, στη Γαλλία». «Και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Για εμάς αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, γιατί είμαστε σε μια ευαίσθητη περιοχή με γεωπολιτικούς κινδύνους και το να έχει η χώρα ενεργειακά εργαλεία είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε.

«Είναι όμως και ορθολογικό όταν μόνο το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση δίνει 2 δισ. για να συγκρατήσει τις τιμές, χρήματα που παίρνει από τη φορολογία των πολιτών σε συνθήκες υπερπληθωρισμού, τη στιγμή που με 340 εκατ. το κράτος μπορεί να αποκτήσει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και άρα η ΔΕΗ να έχει το ρυθμιστικό ρόλο που πρέπει στην αγορά και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε: «από την πλευρά μας έχει δοθεί αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων». «Η πρότασή μας στο σκέλος των δαπανών είναι στα 9,3 δισ. και στο σκέλος των εσόδων 3,7 δισ. Έτσι βγαίνει το τελικό άθροισμα των 5,6 δισ.», ανέφερε.

«Από εκεί και πέρα, έχουμε μια κυβέρνηση που τον Δεκέμβρη ψήφισε προϋπολογισμό, ο οποίος έλεγε ότι θα έχουμε 0,8% πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έλεγε ότι το ρεύμα θα αυξηθεί 2 με 3 ευρώ. Αυτή η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει την άνεση να μας εγκαλέσει για το ποιος πέφτει μέσα στα νούμερα», σημείωσε με νόημα.

Πρόσθεσε δε ότι «το κρίσιμο για εμάς, ειδικά στο ενεργειακό, είναι η αλλαγή μοντέλου, όχι απλά το να δώσει κανείς περισσότερα χρήματα».

Κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα σε μόνιμα και κρισιακά μέτρα, εξήγησε ότι «η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής είναι μέτρα αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του ακραίου πληθωρισμού». «Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ από την άλλη είναι μόνιμη παρέμβαση», είπε και πρόσθεσε: «αντίστοιχα, μόνιμο μέτρο είναι το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.000 ευρώ, στη βάση ότι όλα τα εισοδήματα από εργασία θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση». «Πλέον υπάρχει η χρήση του πλαστικού χρήματος, υπάρχουν τα εργαλεία για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι», συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σχολίασε: «ο διοικητής της ΕΥΠ επί Σαμαρά και ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αλέξη Τσίπρα πήγαν στην εξεταστική και απάντησαν κανονικά στις ερωτήσεις των βουλευτών». «Ο μόνος ο οποίος επικαλείται το απόρρητο και δεν απαντά είναι ο διοικητής επί Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε. «Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, την επιμόλυνση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη με το Predator, την Καθημερινή να γράφει ότι παρακολουθούνται 7 πολιτικά πρόσωπα και την κυβέρνηση να μην το διαψεύδει. Έχουμε έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator και μια κυβέρνηση που δεν απαντά επικαλούμενη το απόρρητο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αντίθετα, στην υπόθεση του κ. Πιτσιόρλα γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο έγινε η παρακολούθηση, ότι επρόκειτο για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2013 επί Σαμαρά και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να σταματήσει ή να ξεκινήσει έρευνα από την ΕΥΠ», επανέλαβε.

Τέλος, σε ερώτηση για τις εξελίξεις μετά τις εκλογές, σημείωσε: «η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής». «Από την πλευρά μας, προτείνουμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους άξονες στους πολίτες, πρόγραμμα που δεν έχει ούτε ψιλά γράμματα ούτε μυστικές διαδρομές», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr