«Η κοινωνία παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία με ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel ενώ ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνταγογράφηση των μοριακών τεστ .

Υπενθύμισε παράλληλα πως «ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 που ψήφισε η ΝΔ βασίζεται στην παραδοχή ότι η πανδημία τελειώνει», και υπογράμμισε πως «αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά στην οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε χρήσει τον εαυτό του νικητή στην μάχη με την πανδημία. Από τον Φλεβάρη περπατούσε μόνος του στο τελευταίο μίλι. Ο απολογισμός όμως αυτής της χρονιάς ήταν ότι θρηνήσαμε 15.952 απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Επιμένοντας στη δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, σημείωσε: «Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι μετά από επαφή με κρούσμα να πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους χωρίς μοριακό τεστ, δεν γίνεται να έχουμε ελλείψεις στα τεστ, δεν γίνεται οι πολίτες να συνωστίζονται σε ουρές. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου γίνεται συνταγογράφηση μοριακών τεστ. Γιατί χωρίς αυτή δεν γίνεται αποτελεσματική ιχνηλάτηση της πανδημίας. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα και σε αυτό». Ακόμη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τα σχολεία, τα οποία «δεν μπορούν να παραμένουν ανοικτά με το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 και χωρίς μοριακά τεστ στους μαθητές που βρίσκονται σε τάξεις με κρούσματα».

Όσο για το οικονομικό κόστος που σημαίνουν τα τεστ για τους πολίτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι «ξεχνάει η ΝΔ όταν συγκρίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με κατώτατο μισθό κάτω των επιπέδων του 2010».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα πάντα για να βγάλει λεφτά ο ιδιωτικός τομέας στην πλάτη της κοινωνίας από την πανδημία. Από την πρώτη ημέρα εξάλλου επέλεξε να μείνει εκτός της πανδημίας. Και αυτό που γίνεται τώρα με τα τεστ είναι μαυραγοριτισμός», τόνισε.

Στο μεταξύ, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία σε χώρες που η Όμικρον χτύπησε νωρίτερα, ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι όπως στο εξωτερικό έτσι κι εδώ αυξάνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας από τις νοσηλείες. «Κι όμως η χώρα μας παραμένει με 2,5 χιλιάδες λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο ΕΣΥ σε σχέση με το 2019», τόνισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις εκατοντάδων γιατρών που βρίσκονται σε λίστες αναμονής, και επαναλαμβάνοντας το αίτημα και για «συμμετοχή των ιδιωτικών και στρατιωτικών κλινικών».

Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε: «Το σημαντικό είναι τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια. Βασικό και κρίσιμο ζήτημα είναι η αραίωση στα τμήματα και να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1. Στο πρώτο κρούσμα η τάξη πρέπει να κλείνει και οι μαθητές να επιστρέφουν μετά από αρνητικό μοριακό τεστ. Αυτά τα τεστ πρέπει να είναι δωρεάν».

Πηγή: newsbeast.gr