«Αντικοινωνική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές και θα φέρει τη ΝΔ σε σύγκρουση με το σύνολο της κοινωνίας», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος τον πτωχευτικό νόμο.

Μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδος υποστήριξε ακόμη: «Όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσαμε την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” και τελικά ο κυβερνητικός στόχος είναι “σας παίρνουμε το σπίτι”. Ο νόμος θα δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, θα δούμε εικόνες Ισπανίας. Όταν χάνει κανείς το σπίτι του, θα αντιδράσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτές τις αντιδράσεις…Ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει τέτοια μέτρα στις πιο σκοτεινές μέρες για την ελληνική οικονομία το 2012-2014».

Αναφερόμενος στην ουσία του νόμου, υποστήριξε: «Για πρώτη φορά στον ελληνικό πτωχευτικό κώδικα προβλέπεται η πτώχευση φυσικών προσώπων, ένας ιδιώτης θα αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση και θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του. Ακόμη και η πρώτη κατοικία! Και δεν τελειώνει εκεί, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια ο κάθε πολίτης που χάνει το σπίτι του μπαίνει σε ένα καθεστώς οικονομικής φυλακής, καθώς το… εύλογο καθεστώς οικονομικής διαβίωσής του ορίζεται στα 610 ευρώ. Σε οποιοδήποτε εισόδημα πάνω από αυτά θα μπορεί να βάλει χέρι η τράπεζα. Ακόμα και όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι θα χάνουν το σπίτι τους και θα έχουν μόνο τη δυνατότητα να το νοικιάζουν και να το επαναγοράσουν μετά από 12 χρόνια, χωρίς όμως να μετράει ούτε ένα ευρώ από όσα έδωσαν αρχικά, ούτε από τα ενοίκια τα οποία κατέβαλαν για να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό μετά την απώλεια της ιδιοκτησίας του».

Προσέθεσε ότι «εν μέσω πανδημίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε γίνεται ένα μορατόριουμ ώστε καμία οικογένεια να μην βρεθεί στο δρόμο είτε το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει δανειακές υποχρεώσεις, η Ελλάδα για άλλη μια φορά πρωτοπορεί στην αντίθετη κατεύθυνση…Εξετάζουμε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ».

Σχετικά με την πανδημία ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η μη ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, η επιδότηση της ανεργίας και η μη στήριξη των επιχειρήσεων…Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή της ΝΔ οικονομικά αδικαιολόγητη, αλλά κοινωνικά καταστρεπτική…Είμαστε η μοναδική χώρα που περάσαμε το 1ο κύμα της πανδημίας χωρίς να κάνουμε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού! Και τώρα, ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 31 εκατ. ευρώ λιγότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία σε σχέση με το 2020, ενώ 4,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα!».

Αναφερθείς στο ζήτημα της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε: «Η λύση απέναντι στην Τουρκία είναι πολυεπίπεδη. Χρειάζεται διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Απαιτείται μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα διαλόγου, χρειάζονται κυρώσεις, που το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου -αλλά αυτή την πολιτική δεν την πίστεψε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, και κατάφερε να ακυρώσει μια σειρά από διεθνείς συμμαχίες που είχαμε πετύχει. Και τρίτον χρειάζονται δυναμικές, διπλωματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες με κατεύθυνση τη Χάγη, και ατζέντα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Μιλώντας για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε: «Μόνο συνοχή δεν υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αφού πρέπει να έπαθε… εγκεφαλικό όταν άκουσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να μιλά για “εθνικισμό” εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απαντήσει στο πώς του ξέφυγε ο υπαρχηγός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να κρύψει αυτό το ζήτημα, και να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας τελικά βαθύτερα ζητήματα στην κυβερνητική συνοχή».

Πηγή: newsbeast.gr