Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (31/1) ότι αναχαίτισαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, χωρίς να υπάρξουν θύματα, την ώρα που στη χώρα πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση, την τρίτη που εξαπολύουν οι Χούθι εναντίον των Εμιράτων μέσα σε δύο εβδομάδες. Στις 17 Ιανουαρίου οι σιίτες αντάρτες εκτόξευσαν πυραύλους και drones εναντίον του Αμπού Ντάμπι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι.

Οι επιθέσεις αυτές σηματοδοτούν μια κλιμάκωση στον πόλεμο στην Υεμένη μεταξύ των Χούθι και του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, στον οποίο συμμετέχουν και τα Εμιράτα.

«Ανώφελες» προκλήσεις οι επιθέσεις

Ανώτερος αξιωματούχος της χώρας χαρακτήρισε τις επιθέσεις «ανώφελες» προκλήσεις οι οποίες θα αντιμετωπιστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια και κυριαρχία. «Όσοι δοκιμάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνουν λάθος», τόνισε στο Twitter ο Ανουάρ Γκάργας πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων επεσήμανε ότι η πιο πρόσφατη επίθεση αναχαιτίστηκε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα και ότι συντρίμμια έπεσαν σε μη κατοικημένη περιοχή. Δεν διευκρίνισε αν στόχος της επίθεσης ήταν το Αμπού Ντάμπι ή το Ντουμπάι.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο Ισραηλινός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι στη διάρκεια της οποίας συζήτησε θέματα ασφαλείας και διμερών σχέσεων με τον ντε φάκτο ηγέτη των Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Ο Χέρτσογκ πέρασε τη νύκτα στο Αμπού Ντάμπι, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, και σήμερα θα επισκεφθεί την Expo 2020 στο Ντουμπάι.

«Την ώρα που ο Ισραηλινός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να χτίσει γέφυρες και να προωθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή, οι Χούθι εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις που απειλούν αμάχους», κατήγγειλε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν υπέγραψαν το 2020 στο Λευκό Οίκο, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ, οι οποίες ονομάστηκαν «Συμφωνίες του Αβραάμ». Οι δύο χώρες του Κόλπου και το Ισραήλ συμμερίζονται κοινές ανησυχίες αναφορικά με το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

ΥΕΜΕΝΗ

Στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι θα δώσει λεπτομέρειες για τη νέα στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε «βαθιά μέσα» στα Εμιράτα. Εξάλλου οι Χούθι έχουν επιτεθεί επανειλημμένα εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία και έχουν απειλήσει ότι θα επιτεθούν και εναντίον των ΗΑΕ, αν «δεν σταματήσουν να παρεμβαίνουν» στην Υεμένη.

Τα ΗΑΕ αποτελούν βασική συνιστώσα της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία. Απέσυραν χερσαία στρατεύματά τους από την Υεμένη το 2019, παραμένουν πάντως παράγοντας με επιρροή στη σύρραξη, καθώς παρέχει εκπαίδευση και όπλα στον στρατό της Υεμένης, ενώ πρόσφατα στρατεύματα από τα Εμιράτα συμμετείχαν σε μάχες εναντίον των Χούθι.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έχει εξαπολύσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες αιματηρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες στην Υεμένη από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Πηγή: newsbeast.gr